Colombia verlengt lockdown tot 1 augustus

President Ivan Duque kondigde dinsdag aan dat de lockdown, die in het land wordt gehouden om de verspreiding van het coronavirus tegen te houden, zal worden verlengd tot 1 augustus.

Hoewel het virus onder andere in Bogota, Barranquilla en Cartagena zich steeds meer verspreid zijn er ook regio’s die weinig tot geen besmettingen hebben. Colombia heeft momenteel 490 gemeenten zonder coronavirusbesmettingen, terwijl 100 gemeenten lage besmettingscijfers hebben, zei Duque. De laatste drie weken hebben 295 gemeenten geen besmetting gemeld.

De gemeenten zonder coronavirusinfecties of met lage infectiepercentages mogen op verzoek van burgemeesters restaurants, theaters en sportscholen openen onder strikte protocollen, waaronder het gebruik van gezichtsmaskers en sociale afstand.

In het geval van gemeenten met hoge infectiepercentages, zo legde de Duque uit, zouden de burgemeesters proefprojecten kunnen aanvragen om theaters, restaurants en musea te heropenen. De beperkingen voor bars en nachtclubs blijven echter bestaan.

De president herhaalde dat er vooruitgang zal worden geboekt met de proefprojecten van de nationale vluchten vanaf 1 augustus in de gemeenten met een lage impact, zolang er verzoeken zijn van de burgemeesters.

De op drie na grootste economie van Latijns-Amerika is gehavend door de coronamaatregelen en een daling van de olieprijzen. Ruwe olie is een van de belangrijkste exportproducten en bronnen van buitenlandse valuta van het land.

De regering verwacht dat de economie dit jaar met 5,5% krimpt. Het land heeft zijn begrotingstekortlimieten voor 2020 en 2021 opgeschort en miljarden uitgegeven in obligaties naarmate de werkloosheid stijgt en bedrijven sluiten tijdens de quarantaine.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co