Colombia verlengt quarantaine tot 1 juli

President Ivan Duque heeft de quarantaine om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan verlengd tot 1 juli.

De Colombiaanse regering, die de quarantaine in het land al eerder had verlengd tot 31 mei, heeft het met nog een maand verlengd. Het land, dat sinds 25 maart verplicht in quarantaine is, zal in quarantaine moeten blijven tot 1 juli.

De president kwam wel met nieuwe versoepelende maatregelen. De regering heeft echter 43 uitzonderingen vastgesteld, waaraan onder andere kappersdiensten, bibliotheken, winkelcentra en musea zijn toegevoegd, die vanaf 1 juni mogen beginnen te functioneren, zolang ze niet meer dan 30% van hun capaciteit in beslag nemen.

Commerciële instellingen voor vrijetijdsbesteding en vermaak zoals bars en discotheken gaan nog niet open, evenals restaurants, die gesloten moeten blijven en hun diensten alleen via bezorgservice mogen aanbieden. Scholen, universiteiten en kinderdagverblijven zullen gesloten blijven. Het idee van de regering is om zoveel mogelijk werk op afstand te hebben. De overheid wil dat 80% van de mensen thuis werkt.

Wat betreft het vervoer, zei Duque dat de grenzen gesloten zullen blijven. Het intergemeentelijk vervoer blijft op slot, wat ook geldt voor het nationaal en internationaal luchtvervoer met uitzondering van humanitaire vluchten.

Colombianen tussen 18 en 69 jaar mogen hun huis voor maximaal twee uur per dag verlaten. Kinderen en jongeren van zes tot 17 jaar is slechts drie keer per week gedurende één uur toegestaan om naar buiten te gaan. Kinderen tussen twee en vijf jaar oud mogen 30 minuten lang buiten bewegen, ook drie keer per week, een maatregel die ook geldt voor volwassenen boven de 70 jaar. Duque benadrukte dat de versoepelingen gericht zijn op een productiever leven en niet om het sociale leven weer te hervatten. “We herstellen een productiever leven, maar ik wil er nadrukkelijk op wijzen dat we het sociale leven of veel sociale interactie niet nieuw leven inblazen”, zei hij.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co