Colombia verwerpt eisen van Nicaragua over zeegrenzen

Advocaten van Colombia hebben woensdag de eisen van Nicaragua voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag van tafel geveegd en erop aangedrongen dat de Colombiaanse regering een uitspraak van 2012 over hun maritieme grenzen in het westelijk Caribisch gebied door hetzelfde hof wel degelijk respecteert.

“Alle beweringen van Nicaragua zijn ongefundeerd en gekunsteld. Ze zijn gebaseerd op woorden,” niet op daden, zei advocaat Manuel Jose Cepeda.

Afgelopen maandag zeiden advocaten van Nicaragua dat Colombia een uitspraak van 2012 van het Internationaal Gerechtshof, ook bekend als het Wereldgerechtshof, had geschonden, dat een demarcatielijn ten gunste van Nicaragua in Caribische wateren had getrokken, waardoor de uitgestrektheid van de zee die aan Colombia toebehoorde werd verminderd.

Nicaragua beschuldigde Colombia van de krenten uit de pap halen en zei dat het de uitspraak van het hof aanvaardde dat een cluster van kleine eilanden Colombiaans was, maar niet de afbakening van de zeegrenzen in hetzelfde vonnis

De nieuwe zeegrenzen vergrootten Nicaragua’s wateren en economische uitsluitingszone in het Caribisch gebied, waardoor het toegang kreeg tot olie- en gasvoorraden onder water, alsmede visrechten.

Colombia zei woensdag dat zijn schepen af en toe in het betwiste gebied aanwezig waren, in overeenstemming met het internationaal recht. Het voerde aan dat de schepen nodig zijn voor milieubehoud en voor andere internationale taken zoals het meewerken aan acties tegen drugssmokkel, aldus Cepeda.

Nicaragua heeft het hof gevraagd te verklaren dat Colombia zijn uitspraak van 2012 niet heeft nageleefd en garanties moet geven dat het niet opnieuw hetzelfde zal doen.

Beide partijen kunnen op elkaars argumenten reageren tijdens hoorzittingen die tot 1 oktober zullen duren.

Het ICJ is het hoogste juridische orgaan van de Verenigde Naties en behandelt geschillen tussen staten. Het duurt gewoonlijk jaren voordat een uitspraak wordt gedaan in zaken die het behandelt, en zelfs dan heeft het hof geen manier om zijn uitspraken af te dwingen.

Bron :
Foto:Wouterjanss