Colombiaanse familie wint prijs voor beste kookboek ter wereld

Een Colombiaanse moeder en dochter hebben de Gourmand World Cookbook Award gewonnen – de meest prestigieuze prijs in de culinaire boekenwereld. “Envueltos de plátano, yuca y maíz” is door de jury tijdens de Gourmand-awards in Parijs uitgeroepen tot “Best of the best books”.

Moeder Zoraida “Chori” Agamez en dochter Heidy Pinto, die beiden al van kinds af aan koken, schreven het boek, simpelweg Envueltos genaamd, om de Colombiaanse benadering van deze delicatessen te beschrijven.

“In moeilijke tijden, op droevige momenten, midden in een pandemie, zal koken altijd een deel van de oplossing zijn”, zeiden ze in een Instagram-post om hun overwinning te vieren . “Lang leve traditie, envueltos en de Colombiaanse keuken.”

Het duo komt uit de noordelijke Colombiaanse stad Barrancabermeja, maar besloot bijna vier jaar geleden om hun land te doorkruisen om traditionele recepten te verzamelen. “We hadden workshops gegeven over technieken voor het maken van envueltos. We concentreerden ons op de masa, maar mensen wilden meer weten over de omhulsels”, aldus Pinto. “Dus begonnen we door heel Colombia te reizen op zoek naar envuelto’s, om erachter te komen waar ze populair zijn, hoe ze lokaal worden genoemd en hoe ze ze maken. We hebben meer dan 300 recepten verzameld.”

De details van deze lokale tradities zijn allemaal in kaart gebracht op hun Spaanstalige website El Toque Colombiano (The Colombian Touch), maar voor het boek moesten ze de lijst uitdunnen.

“We begonnen ze uit te proberen, totdat we het niet meer aankonden”, zei Pinto lachend. Ze besloten uiteindelijk om zich alleen te concentreren op recepten met maïs, yucca en banaan als het belangrijkste zetmeel.

Uitgever Daniel Guerrero, een Spanjaard die al jaren in Colombia woont, stuitte op hun blog en vertelde dat hij de recepten wilde publiceren.

De vrouwen vertelden hem dat ze nog geen boek hadden maar op zoek waren naar een uitgever, dus hij verwierf de rechten en was van plan om zijn nieuwe uitgeverij, Hambre de Cultura genaamd – of honger naar cultuur – met Envueltos te lanceren .

Ze waren bijna klaar om te lanceren toen de pandemie toesloeg, maar Guerrero besloot toch door te gaan. De Lockdowns hielpen bij de verkoop, aangezien de bestellingen binnenstroomden van Colombianen met heimwee in het buitenland en ze zijn nu op weg naar een derde editie. De boeken stonden in mei op de shortlist en vorige week versloeg het moeder-dochterduo de concurrentie uit Zimbabwe, Maleisië, Ierland en Nieuw-Zeeland om uitgeroepen te worden tot beste van de beste ter wereld.

Bron :
Foto:neivaestereo.com