Colombiaanse Hooggerechtshof zoekt voormalig FARC-leider voor drugshandel

Het Colombiaanse Hooggerechtshof heeft dinsdag opdracht gegeven Jesus Santrich, een van de voormalige leiders van guerrillabeweging FARC , te arresteren. Santrich, die wordt beschuldigd van drugshandel, dook onder en verscheen dinsdag niet voor de rechtbank.

Jesus Santrich, 52 jaar oud, hielp mee met de vredesonderhandelingen die in 2016 tot een vredesakkoord kwam tussen de FARC en de Colombiaanse regering. In het kader van het vredesakkoord kreeg Santrich een van de 10 zetels in het congres, die werden toegezegd aan de guerrillagroep om zich te kunnen ontwikkelen als een politieke partij. Hij nam pas 11 juni zijn zetel in nadat hij twee keer werd vrijgesproken.

Santrich werd in april vorig jaar op verzoek van de Verenigde Staten gearresteerd voor het samenspannen met drie anderen om verscheidene tonnen cocaïne de Verenigde Staten in te smokkelen. Het vredestribunaal, dat gericht is op het berechten van ernstige misdaden die zijn gepleegd tijdens het decennialange conflict, heeft hem in mei twee keer vrijgesproken omdat er onvoldoende bewijs was geleverd door de Verenigde Staten.

Voor dinsdag, slaagde Santrich, die sinds 30 juni wordt gemist, er niet in om voor het gerecht te komen. Het Hooggerechtshof gaf de order voor zijn aanhouding uit en verzocht Interpol om hulp.

Bron :
Foto:elespectador