Colombiaanse kerk helpt 5.000 Venezolaanse vluchtelingen per dag

De Colombiaanse Kerk ondersteunt inmiddels dagelijks zo’n vijfduizend Venezolaanse migranten per dag. De Colombiaanse Bisschoppenconferentie heeeft dat gemeld en blijft hameren op meer hulp van de internationale gemeenschap.

Sinds 2014 hebben al meer dan twee miljoen Venezolanen het land verlaten. Venezuela lijdt onder een jarenlange economische crisis waardoor er een grote vluchtelingenstroom is ontstaan naar Colombia.

“Gemiddeld worden dagelijks 5.000 mensen voorzien van voedsel en water en in sommige gevallen van kleding, medicijnen en spullen voor hun persoonlijke hygiëne. De kerk doet dit met de steun van ondernemingen en lokale, nationale, en internationale organisaties”, zegt aartsbisschop Oscar Urbina Ortega.

Urbina sprak tijdens de 2018 Faith Cup tijdens een bezoek van meer dan 600 priesters die deelnamen aan het voetbaltoernooi aan de internationale Simon Bolivar brug, een belangrijke grensovergang tussen Colombia en Venezuela.

De aartsbisschop meldde ook dat de Colombiaanse Kerk meelijdt met de migranten “in deze zo pijnlijke tijd”. Tegelijkertijd is de hulp die de Kerk bedoelt om de Venezolanen te helpen uiteindelijk weer hun eigen land mee op te bouwen, voegde hij toe.

Namens de Colombiaanse Bisschoppenconferentie riep Urbina Ortega de internationale gemeenschap echter opnieuw op om meer te doen aan het migratieprobleem dat is ontstaan door de crisis in Venezuela.

“Gezien de verergering van het probleem zal de kerk haar stem blijven verheffen, waardoor het duidelijk wordt dat er veel meer hulp nodig is: veel meer hulp. En het noodzakelijk is om afstand te nemen van het geluid van wapens en legers die langs de grensgebieden marcheren”.

De aartsbisschop zei dat er onder Venezolanen ook steeds meer vraag is naar publieke dienstverlening, onderwijs en gezondheidszorg.

Sinds de president van Venezuela Nicolas Maduro in 2013 Hugo Chávez opvolgde, wordt het land geplaagd door geweld en sociale onrust. Door het beleid van de socialistische regering Maduro is het land in een economische crisis terecht gekomen.

Talloze Venezolanen ontvluchtten sindsdien het land. Al in 2017 waarschuwde de katholieke Kerk in Colombia al dat het land de stroom vluchtelingen uit Venezuela niet meer aankon.