Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat het klaar is voor distributie coronavirusvaccins

Het Colombiaanse ministerie van Volksgezondheid zegt dat ze er klaar voor zijn om miljoenen COVID-19 vaccins te verspreiden, zodra deze in het land zijn aangekomen.

Dinsdag namen ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid journalisten mee door een temperatuur gecontroleerd magazijn in Bogota dat tot 50 miljoen vaccins kan huisvesten. Ze toonden gloednieuwe diepvriezers die de vaccins bij zeer lage temperaturen van -80 graden Celsius kunnen bewaren.

De vriezers, die ongeveer zo groot zijn als een keukenkoelkast, kunnen tot 200.000 vaccins per stuk bevatten, aldus de ambtenaren. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat soortgelijke magazijnen zijn opgezet in provinciale hoofdsteden om ervoor te zorgen dat de vaccins koel blijven en niet bedorven worden als ze door het land reizen. Meer dan 3.000 draagbare containers zullen worden gebruikt om de vaccins koud te houden aangezien zij naar verre steden en dorpen worden genomen.

“We zijn logistiek voorbereid,” zei Gerson Bermont, een ambtenaar van het ministerie van Volksgezondheid die verantwoordelijk is voor ziektepreventie. “We zullen het vaccin naar het verste dorp en de laatste gezondheidspost in Colombia brengen.”

De Colombiaanse regering wil dit jaar meer dan 30 miljoen mensen vaccineren, op een bevolking van ongeveer 50 miljoen. Maar de vaccins komen maar langzaam aan in Colombia, dat nog steeds geen enkel vaccin heeft toegediend.

Ondertussen hebben de nabijgelegen landen zoals Costa Rica, Brazilië, Mexico en Chili hun vaccinatieprogramma’s al in gang gezet.

President Ivan Duque zei in december dat het land 40 miljoen doses coronavirusvaccins heeft gekocht van Pfizer, AstraZeneca en het COVAX-platform van de Wereldgezondheidsorganisatie. Daarna bereikte Colombia een deal met Janssen voor 9 miljoen vaccins.

Duque heeft aangegeven dat de vaccinatie in februari zal beginnen, maar er is tot nu toe nog geen specifieke datum opgegeven.

Het aantal coronavirusinfecties in Colombia is sinds de kerstvakantie dramatisch gestegen. Het land meldt meer dan 15.000 nieuwe gevallen per dag in de tweede week van januari, vergeleken met ongeveer 7.000 gevallen per dag begin december.

De nieuwe besmettingsgolf heeft veel lokale ziekenhuizen tot het uiterste gedreven en de grootste steden van het land ertoe aangezet de avondklok af te dwingen en in het weekend een quarantaine in te voeren.

Colombia heeft sinds het begin van de pandemie 1,9 miljoen besmettingsgevallen gemeld en 49.000 doden.

Bron :
Foto:torstensimon