Colombiaanse politie eert 14 gepensioneerde speurhonden

Veertien politiehonden ontvingen vrijdag, na jaren van het speuren naar drugs, bommen en lichamen, medailles en diploma’s tijdens een emotionele pensioneringsceremonie in de hoofdstad van Colombia.

De Duitse herders, pitbulls en golden retrievers werden, voordat ze met pensioen gingen, getrakteerd op een speciale geurende bad tijdens het evenement in het auditorium van het hoofdofficier bureau.

Onder de gepensioneerde honden was “Canela”, een 12-jarige Labrador die onderzoekers hielp bij het vinden van 65 massagraven van slachtoffers van het paramilitair geweld, en “Negra”, een pitbull, hielp bij het opsporen van enkele tonnen cocaïne in haar achtjarige carrière.

De politie is van plan om de honden te laten adopteren om ze in families te plaatsen waar ze in vrede kunnen leven van hun pensioneringsjaren. Sommige honden kunnen ook worden opgenomen door hun voormalige baasjes.

“We hebben veel dingen samen gedeeld en ze zijn als onze kinderen”, zegt David Maldonado, de baas van Negra.

Politiehonden in Colombia nemen vaak deel aan gevaarlijke missies, zoals het speuren naar landmijnen om cocavelden binnen te dringen om de planten uit te roeien, of het redden van lichamen in gevechtszones.

“Sombra” (schaduw) werd onlangs verplaatst van haar basis aan de Caribische kust van het land, nadat drugshandelaren boos waren over haar succes bij het opspeuren van cocaïneverzendingen en zij een premie van 7.000 dollar op het hoofd van “Sombra” zetten.

Honderden honden zijn in dienst bij de politie en het leger van Colombia. Een hondenschool die door de politie in de buurt van Bogota wordt gerund, biedt ook training voor honden en baasjes uit andere Latijns-Amerikaanse landen.

Colombiaanse politiehonden gaan meestal met pensioen als ze acht of negen jaar oud zijn. In het verleden werden ze in kennels gehouden waar politiedierenartsen hen van voedsel, spel en medische behandeling voorzagen. Maar recentelijk is de politie van Colombia op zoek gegaan naar families om de honden te adopteren. Eerder deze maand heeft de Anti-Narcotica Politie 50 van haar gepensioneerde honden ter adoptie aangeboden.

Adoptiegezinnen moeten een rigoureus screeningsproces doorlopen om ervoor te zorgen dat de speurhonden niet aan het werk worden gezet voor particuliere beveiligingsbedrijven.

“Deze honden zijn zeer gehoorzaam en ze zijn goed opgeleid”, zegt Jeymy Bucuru, een dierenarts bij de Colombiaanse Anti-Narcotica politie. “Maar we willen ook dat ze kunnen rusten.