Colombia’s grootste drugsbende Clan del Golfo wil zich overgeven

Colombia’s grootste criminele organisatie, Clan del Golfo is bereid om zich aan de autoriteiten over te geven, meldde president Juan Manuel Santos dinsdag.

President Santos zei dat zijn regering een videoboodschap heeft ontvangen namens het hoofd van Clan del Golfo dat hij bereid is met al zijn mannen zich over te geven.

Minister van Justitie, Enrique Gil en procureur-generaal Nestor Martinez zullen het aanbod evalueren en passende maatregelen nemen, zei Santos in een toespraak in Bogotá.

De regering gaat niet met de bende onderhandelen, zei Santos, omdat de leden criminelen zijn, en niet politiek gemotiveerde rebellen zoals de FARC en ELN guerrilla groepen.

“Als zij zich overgeven aan de rechter, zou de wet hen wat voordelen kunnen geven, afhankelijk van de overgavevoorwaarden,” zei Santos. “Wat geven zij over, wat is hun waarde voor de samenleving, voor de Colombianen.”

De minister van Defensie zei dat de criminele organisatie uit ongeveer 1800 leden bestaat, minder dan de helft van zijn oorspronkelijke kracht na een groot offensief door de regering van Santos. De drugsbende heeft grote klappen te verduren gehad. Vorige week heeft het leger de tweede man van Clan del Golfo, “De Havik”, gedood tijdens een operatie.

De Verenigde Staten heeft een beloning van 5 miljoen dollar aangeboden voor de informatie die leidt tot de vangst van de leider van de organisatie, Dario Antonio Usuga, bekend onder zijn alias Otoniel.

Clan del Golfo, die voor ongeveer 70 procent van de cocaïneproductie in Colombia in handen heeft, is het nageslacht van een verboden rechtse paramilitaire groep die tegen linkse rebellen vocht tijdens het meer dan 50-jarig durende burgeroorlog in het land. De paramilitairen werden officieel ontbonden in 2006, maar een deel van de leden verdienen nog steeds geld aan drugs en geweld.