Colombia’s meest gezochte man wordt aan VS uitgeleverd op beschuldiging van drugshandel

Het Hooggerechtshof van Colombia heeft de uitlevering van Dairo Antonio Úsuga, alias Otoniel, aan de VS goedgekeurd, waar hij wordt gezocht op beschuldiging van drugshandel.

De leider van het drugskartel Clan del Golfo werd in oktober gevangengenomen na een klopjacht van zeven jaar.

De Colombiaanse minister van Justitie Wilson Ruiz had toegezegd Otoniel aan de VS uit te leveren na zijn gevangenneming vorig jaar, die door president Ivan Duque werd vergeleken met de val van Pablo Escobar.

Ambtenaren van het ministerie van Justitie in Washington dienden in november een formeel verzoek in en de beslissing van de rechtbank in Colombia, die op Twitter werd aangekondigd, maakt een einde aan pogingen van Otoniel’s advocaten om zijn uitlevering tegen te houden.

Advocaten voor de Colombiaanse drugskoning betoogden dat hij moest worden opgenomen in een speciaal tribunaal dat is bijeengeroepen onder auspiciën van een vredesakkoord uit 2016 met de rebellen van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), waar deelnemers aan het zes decennia durende interne conflict van Colombia alternatieve straffen kunnen krijgen voor het bekennen van hun deelname.

Otoniel was bereid om details te onthullen over de samenwerking tussen sommige militaire functionarissen en illegale gewapende groepen, zeiden zijn advocaten.

Voor zijn gevangenneming had de Colombiaanse regering een beloning van 800.000 dollar (734.000 euro) uitgeloofd voor informatie over zijn verblijfplaats, terwijl de VS een premie van 5 miljoen dollar op zijn hoofd hadden gezet.

Usaga, alias Otoniel, was Colombia’s meest gezochte drugshandelaar en was een voormalige guerrillaleider die zijn militaire achtergrond gebruikte om grondgebied van het noordwesten van Colombia in te nemen.

Otoniel werd uiteindelijk in oktober gevangen genomen in zijn schuilplaats op het platteland in het departement Antioquia in het noordwesten van Colombia, dicht bij de grens met Panama, in een operatie waarbij 500 soldaten betrokken waren, ondersteund door 22 helikopters.

De door hem geleide Clan del Golfo zou ongeveer 1800 gewapende leden tellen, die hoofdzakelijk gerekruteerd zijn uit extreem-rechtse paramilitaire groeperingen. Er zijn leden gearresteerd in Argentinië, Brazilië, Honduras, Peru en Spanje.

Het Europese cocaïnekartel had nauwe banden met de Colombiaanse drugsbaron wiens arrestatie is omschreven als de “zwaarste” slag voor de drugshandel van deze eeuw.

Het Europese superkartel bestaat uit de Ierse Kinahan-maffia, het Tito- en Dino-kartel van de Balkan, de Nederlandse Mocro-maffia en de Italiaanse Camorra.

De leider van Clan del Golfo had een sterke alliantie met Balkan-, Italiaanse en Mexicaanse kartels en had in het bijzonder banden met Edin Gacanin, een van de zakenpartners van Daniel Kinahan in het superkartel.

Aangenomen wordt dat honderden tonnen cocaïne rechtstreeks voor de Europese markt werden besteld via de relatie en tijdens ontmoetingen diep in de Colombiaanse oerwouden.

Bron :
Foto:caracol.com.co