Copa América: Colombia door naar kwartfinales ondanks verlies tegen Brazilië

Alhoewel Colombia woensdagavond (lokale tijd) verloor tegen Brazilië, heeft het zich verzekerd van een plaats in de kwartfinale van de Copa América. Met een tweede plaats in de poule gaat het land door naar de volgende ronde van de Copa.

De Colombiaanse ploeg kwam in de 10e minuut al op voorsprong door een doelpunt van Luis Diaz, die de score opende met een prachtige omhaal. Na een voorzet vanaf rechts joeg hij de bal op spectaculaire wijze in het doel van de tegenstander. De Brazilianen moesten daardoor meteen in de achtervolging en kregen een aantal aardige mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen, maar onder meer Neymar (paal) kreeg de bal er niet in.

Het Braziliaanse elftal stond tegen Colombia lang op achterstand. Pas in de slotfase kwamen zij op gelijke hoogte. De manier waarop zorgde voor woede bij Colombia. Scheidsrechter Néstor Pitana kreeg de bal tegen zich aan, waardoor de spelers van Colombia hoopten op een scheidsrechtersbal. Die werd echter niet gegeven, vermoedelijk omdat Brazilië balbezit bleef houden. Uiteindelijk maakte Roberto Firmino van dichtbij de 1-1. De spelers van Colombia waren boos, maar ook de VAR greep niet in.

In de 10de minuut van de blessuretijd kopte Casemiro uit een hoekschop van Neymar de winnende treffer voor Brazilië binnen: 2-1.

“Het is triest dat we op zo’n manier de wedstrijd verliezen, terwijl we zo goed hebben gespeeld tegen één van de beste teams ter wereld”, zei de Colombiaanse vleugelspeler Juan Cuadrado. “Een scheidsrechter met zoveel ervaring, die op een WK heeft gefloten, maakt een fout en verpest zo voor ons de wedstrijd. We zijn dat moment niet meer te boven gekomen.”

De nummer 1 in de poule, Brazilië, gaat met negen punten door naar de kwartfinales. Colombia en Peru, beide met vier punten zijn ook zeker van deelname aan de kwartfinales. Ecuador en Venezuela staan op twee punten. Vier van de vijf landen uit beide poules gaan door. Zondag zijn de laatste wedstrijden in groep B: Brazilië – Ecuador en Venezuela – Peru.