Decreet voor inbeslagname drugs minimum dosis

Vanuit New York, Verenigde Staten, tijdens de ontmoeting met Colombianen in de eerste internationale workshop ‘Building Country’, kondigde de president, Ivan Duque, aan dat hij een dezer dagen het presidentieel decreet gaat ondertekenen dat de politie in staat zal stellen om elke hoeveelheid verdovende middelen in de straten van Colombia in beslag te nemen.

Duque erkende dat de consumptie van verdovende middelen in zijn land is toegenomen, dus hij is van mening dat er uitgebreide maatregelen moeten worden genomen, waaronder preventie- en promotiecampagnes in verband met de volksgezondheid.

“We gaan een zeer sterke campagne voeren in termen van preventie en preventie van goede gewoonten, vanuit een volksgezondheidsbenadering, maar we hebben ook de beslissing genomen, in de ontwikkeling van wat onze politiecode zegt en dat is dat we niet onverschillig zullen zijn voor het medicijn dat in de straten circuleert. Deze week zal het decreet worden ondertekend dat de autoriteiten toestaat om elke dosis in de straten van Colombia in beslag te nemen”, legde de president uit.

Vanuit de grote zaal van het Queen College bevestigde het staatshoofd ook dat hij tijdens de dialoog van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een verordening tot de chemische stoffen zal bevorderen, die het mogelijk maakt om de handel in chemische stoffen te controleren om te voorkomen dat deze in de productie van illegale drugs komt.

“Ik vertel de wereld dat we ons uiterste best doen, maar we hebben de wereld nodig om ons te helpen, vooral de landen die producenten van chemische precursoren zijn, zodat we volledige transparantie hebben in alle orders van verzending zodat deze benodigdheden niet in een driehoek komen om cocaïne te produceren”, legde hij uit.

De aankondiging van de president over de maatregel, waarvan het ontwerp de publieke opinie al had overtroffen, leidde tot controverse in verschillende sectoren van het land, waar de minimumdosis voor consumptie sinds 1994 is gelegaliseerd.

Volgens de zogenaamde nationale drugswet is de toegestane dosis voor marihuana 20 gram; voor hasj vijf gram; en cocaïne of een van de derivaten daarvan één gram.

Duque verduidelijkt dat de consument en de verslaafde niet zal worden gecriminaliseerd, maar zal worden geconfronteerd met de groeiende microhandel.