Dit jaar al 12 sociale leiders vermoord in Colombia

De Colombiaanse sociaal en politiek activiste Linda Diaz werd in de nacht van 19 januari door gewapende mannen vermoord in de gemeente Caceres gelegen in het departement Antioquia, en werd daarmee de twaalfde sociale leider die dit jaar werd vermoord.

Diaz was een kandidaat van de Eenheidspartij voor de gemeenteraad van Caceres bij de regionale verkiezingen van 2015. Ze was ook een erkend werknemer op universiteiten.

“2021 is op een tragische manier begonnen. We hebben dagelijkse een moord op leiders of ex-strijders, twee bloedbaden per week, wat aangeeft dat het geweld nog steeds hoogtij viert,” zei Camilo Gonzalez, de voorzitter van het Instituut voor Studies voor Ontwikkeling en Vrede (INDEPAZ).

“Er moeten in Colombia dringend maatregelen worden genomen om de humanitaire noodsituatie aan te pakken waarvoor het land een substantiële interventie nodig heeft”, voegde hij eraan toe.

Het 5e bloedbad van dit jaar werd maandag bevestigd, na de moord op drie jonge mannen geïdentificeerd als Jhon Cuello, Duvan Tapias, en een minderjarige in de gemeente Taraza.

In 2020 vonden ten minste drie bloedbaden plaats in de gemeenten Caucasia, Taraza en Caceres, in het departement Antioquia. “Colombia heeft een grootschalige eenheid voor het leven nodig, zodat dit jaar geen jaar van geweld wordt, maar van mogelijkheden, van opbouw voor een weg van vrede in het post-conflict,” benadrukte Gonzalez.

Bron :
Foto:Santiago Saldarriaga