Drugsbaron Matamba ontsnapt uit gevangenis Bogota

Een beruchte drugsbaron van Clan del Golfo, die tevens gezocht wordt door aanklagers in de Verenigde Staten, is vrijdag ontsnapt uit een gevangenis in Colombia, zo hebben de autoriteiten bevestigd.

Juan Larrinson Castro Estupinan, bekend als Matamba, is een machtige figuur in de drugshandelsorganisatie van Clan del Golfo.

Hij werd in mei vorig jaar gevangengenomen en beschuldigd van het witwassen van activa en het verhandelen van cocaïne en heroïne.

Maar vrijdag ontsnapte hij uit de La Picota gevangenis in Bogota, naar verluidt met hulp van binnenuit.

President Ivan Duque vertelde verslaggevers dat hij de procureur-generaal had opgedragen ervoor te zorgen dat degenen die Castro Estupinan hebben helpen ontsnappen, worden gearresteerd.

Eén bewaker is al aangehouden, zei minister van Justitie Wilson Ruiz.

Duque zei dat hij onderzoekers leidt bij het uitwerken van een plan om “deze misdadiger te heroveren”.

Castro Estupinan wordt ook onderzocht voor het plegen van misdrijven waaronder moord, alsmede afpersing en het illegaal dragen van wapens.

Voorheen was hij een communistische guerrilla, daarna vocht hij aan de zijde van rechtse paramilitairen tijdens het 60 jaar durende conflict in Colombia tussen de regering en radicale linkse rebellen.

Hij sloot vervolgens een deal met Clan del Golfo leider Dairo Usuga, bekend als Otoniel, die ook in de gevangenis zit, om de controle over een groep van 200 mannen binnen het kartel over te nemen, aldus de autoriteiten.

Na de ontsnapping van Castro Estupinan kondigde Duque “een uitgebreide hervorming van het Colombiaanse gevangenis- en penitentiair systeem” aan.

Het Nationaal Penitentiair en Penitentiair Instituut (Inpec) is verwikkeld in verschillende schandalen.

Eerder deze maand ontsloeg de regering het hoofd van het Inpec en de directeur van de grootste gevangenis van het land vanwege de vrijlatingsvergunningen die waren verleend aan zakenman Carlos Mattos, die wordt beschuldigd van omkoping.

Op door de televisiezender Caracol gepubliceerde video’s is te zien hoe Mattos bij twee verschillende gelegenheden de gevangenis van La Picota verlaat in een voertuig van de Inpec.

Op de video’s is ook te zien hoe hij zonder begeleiding rondloopt en een gebouw binnengaat waar zich kantoren bevinden.

“Het systeem kan niet doorgaan met dit gedrag zonder dat er voorbeeldstraffen worden opgelegd,” zei Duque.

Bron :
Foto:caracol.com.co