Duizenden Colombianen lopen mars om het vredestribunaal te ondersteunen

Duizenden mensen in Colombia gingen maandag de straat op om hun steun te betuigen aan het vredestribunaal van het land.

Vorige week maakte president Ivan Duque bezwaar tegen zes van de 159 artikelen van de wet voor de Speciale Vredesrechtspraak (JEP). Deze wet regelt het vredestribunaal die ernstige misdaden moet berechten en is het belangrijkste onderdeel van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de rebellen van de FARC.

Duque bekritiseerde de wet voor de Speciale Vredesrechtspraak als te mild tegenover rebellencommandanten. Critici zeggen dat de actie van Duque mogelijk de gedemobiliseerde rebellen kunnen doen afschrikken en kan leiden tot recidiveren.

De controversiële stap zorgde voor de verdeeldheid tussen de aanhangers van Ivan Duque gesteund door voormalig president Alvaro Uribe en degenen die hopen dat het vredesproces een einde kan maken aan decennia van gewapend conflict en politiek geweld.

De Colombiaanse oppositie en maatschappelijke organisaties demonstreerden in Bogotá en andere steden in het land om het vredesakkoord met de FARC te steunen.

Duizenden mensen kwamen maandagavond bijeen op het Plaza de Bolívar, in het centrum van Bogotá. Ook in andere steden zoals Medellín, Bucaramanga, Barranquilla, Cali en Cartagena kwamen mensen bijeen om te eisen dat de wet voor de Speciale Vredesrechtspraak wordt gerespecteerd.

Bron :
Foto:publimetrocol