Duizenden de straat op in Colombia in protest tegen de regering

Duizenden arbeiders en studenten hebben donderdag in Colombia geprotesteerd tegen het sociale en economische beleid van president Ivan Duque, ondanks de beperkingen om de verspreiding van de coronaviruspandemie onder controle te houden.

Demonstranten marcheerden vreedzaam in de belangrijkste steden van het land en probeerden de coronamaatregelen te respecteren door mandkapjes te dragen en het bewaren van afstandf.

“Dit is een regering die noch bespreekt, noch onderhandelt, wat voor ons betekent dat we de protesten in stand moeten houden. “De president is doof, blind en monddood tegenover andere meningen,” zegt Diogenes Orjuela, Het voorzitter van de vakbond CUT (Central Unitaria de Trabajadores de Colombia).

Ze eisen onder meer verbetering van de gezondheidszorg en het onderwijs, het vaststellen van een basisinkomen voor werklozen en mensen zonder pensioen, evenals hulp voor kleine bedrijven, zei de vakbondsleider.

Demonstranten hebben ook opgeroepen tot meer bescherming voor plattelandsgemeenschappen waar het aantal moorden is toegenomen vanwege de aanwezigheid van illegale gewapende groepen die strijden om controle over drugshandeloperaties.

“Zolang de overheid zijn houding handhaaft van geen dialoog of onderhandelingen, zullen de protesten door het land doorgaan,” zei Orjuela en kondigde aan nieuwe marsen voor december en volgend jaar aan.

De protesten op donderdag in Bogota, Medellín, Cali, Barranquilla, en Bucaramanga waren vreedzaam, zeiden de organisatoren.

Bron :
Foto:vanguardia.com