“El Indio” derde leider van Clan del Golfo gedood

Het ministerie van Defensie heeft woensdag bekend gemaakt, dat El Indio (De Indiaan), een belangrijke kopstuk van Clan del Golfo, tijdens een operatie van het Colombiaanse leger en de politie is gedood. De speciale strijdkrachten hebben met de dood van de derde leider van Clan del Golfo een grote slag geslagen tegen de grootste criminele organisatie van Colombia.

Het ministerie van Defensie meldde dat de operatie plaatsvond in het dorpje Crucito, in de gemeente Tierralta van het departement Córdoba. Manuel Arístides Meza Páez alias El Indio werd gedood door een luchtaanval van het leger.

De Indiaan was lid van de algemene staf van Clan del Golfo. Hij was het financieel hoofd en hoofd van operaties die werden uitgevoerd in het centrale gedeelte van het departement Magdalena en aan de kusten van de Stille Oceaan en het Caribisch gebied. Hij was ook tussenpersoon van criminele organisaties in Centraal-Amerika en Mexico om drugshandeloperaties te vergemakkelijken. De omzet uit deze activiteiten werd naar verluidt witgewassen via lege vennootschappen en ander vastgoed.

De luchtaanval die tot het uitschakelen van El Indio heeft geleid, maakte deel uit van “Operatie Agamemnon II”, een gezamenlijke inspanning van de politie en het leger om de leiding van Clan del Golfo te onderwerpen en de financiën van de groep te verzwakken. In de afgelopen zeven maanden heeft de operatie geleid tot het uitschakelen van Roberto Vargas Gutiérrez, alias “Gavilán”, en Luis Orlando Padierna, alias “Inglaterra”, die allebei belangrijke kopstukken waren van de clan. De veiligheidstroepen hebben ook met succes verschillende drugsroutes van de groep ontmanteld en grote drugszendingen onderschept.