“El Paisa, een van de leiders van de FARC-dissidenten, vermoord”

Hernan Dario Velasquez, ook bekend onder de naam El Paisa en een van de leiders van de FARC-dissidenten Segunda Marquetalia, is gedood in een hinderlaag in Venezuela, meldden Colombiaanse media zondag.

El Paisa, was ooit een eenheidscommandant van de voormalige Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Hij en andere bekende rebellenleiders, die het vredesakkoord van 2016 verwierpen, kondigden in 2019 aan dat ze de wapens weer oppakten en de Segunda Marquetalia oprichtten.

Velasquez zou zijn omgekomen in een hinderlaag die door huurlingen was opgezet om het geld voor het arrestatiebevel te innen, aldus de krant El Tiempo.

De krant, die zich niet beroept op met name genoemde hoge regerings- en militaire ambtenaren, schreef dat het Colombiaanse leger niet betrokken was bij de operatie, die volgens de krant werd uitgevoerd in de Venezolaanse deelstaat Apure.

Andere kranten meldden dat alles er op wijst dat hij werd vermoord omdat alias “El Paisa” zaken- en drugshandelsroutes afpakte van Gentil Duarte, die verschillende zendingen cocaïne naar Centraal-Amerika was kwijtgeraakt.

Het lijkt erop dat ze op bevel van Gentil Duarte de hinderlaag hebben gepland en met een veronderstelde sluiting van een cocaïnedeal, hebben ze alias “El Paisa” naar de plaats laten komen en in de val laten lopen.

Tot dusver hebben geen Colombiaanse of Venezolaanse autoriteiten deze informatie over de vermoedelijke dood van alias “El Paisa” bevestigd of ontkend.

Tegen Hernan Dario Velasquez werd eerder dit jaar een rood Interpol-bevel – een internationaal arrestatiebevel – uitgevaardigd.

Vorige week eiste Ivan Marquez, hoofd van Segunda Marquetalia, dat de Colombiaanse regering de besprekingen met alle gewapende groepen zou hervatten om “volledige vrede” in het Andes-land te bereiken. Bogota wees dit af.

Het INDEPAZ-instituut schat dat Segunda Marquetalia ongeveer 2.000 strijders telt. De Colombiaanse regering van haar kant raamt haar aantal op ongeveer 2.400.

Bron :
Foto:caracol.com.co