ELN erkent zijn deelname aan de protesten tegen de Colombiaanse politie

Een leider van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN) heeft erkend dat hun rebellen hebben deelgenomen aan de protesten die in verschillende Colombiaanse steden zijn georganiseerd tegen het vermeende politiegeweld na de dood van advocaat en ingenieur Javier Ordóñez.

De aanleiding van de protesten was de dood van de 46-jarige Javier Ordóñez als gevolg van excessief politiegeweld op straat door een stroomstootwapen en geweld in een CAI*. Zijn zaak heeft een golf van mobilisaties op gang gebracht en het Openbaar Ministerie heeft verschillende onderzoeken geopend naar de vermeende betrokkenheid van illegale groepen, nadat het vermoeden bestond dat er ook dissidenten van de FARC bij betrokken zouden zijn geweest.

Het hoofd van het westelijke oorlogsfront van het ELN, ‘Uriel’, heeft in een bericht gezegd dat de stedelijke milities van de groep betrokken waren bij de protesten, hoewel hij heeft beweerd dat het ELN deze niet heeft gepromoot.

“De opstanden en gewelddadigheden zijn niet veroorzaakt door verschillende groepen die tegen de regering zijn, onze stedelijke militanten nemen eraan deel als een of meer,” verklaarde Uriel, die heeft opgeroepen tot een einde aan “de centra van marteling en dood genaamd de CAI”.

Hij voegde hij eraan toe dat het ELN “elke uitbarsting van rebellie en protest tegen het systeem steunt”, terwijl het de “echt vaderlandslievende” politie “oproept om “gewetensbezwaren” te maken. Anders, “laat de woede van het volk op hen vallen,” waarschuwde Uriel.

De controverse rond de CAI’s viel samen met de kritiek van het Colombiaanse Hooggerechtshof op de politie, die het ervan beschuldigde in de loop der jaren buitensporig veel geweld te hebben gebruikt. De regering van Iván Duque heeft het belang van deze resolutie afgezwakt en de rol van het hooggerechtshof in twijfel getrokken.

*CAI: Comando de Atención Inmediata is een politiekantoor met een speciale jurisdictie dat strategisch is gelegen in stedelijke gebieden, waardoor een specifiek toezicht op de toegewezen sectoren met een adequate responscapaciteit mogelijk is.

Bron :
Foto:rcnradio.com