‘ELN verantwoordelijk voor de moord op twee politieagenten in Arauca’

De Colombiaanse autoriteiten zeggen dat guerillabeweging ELN verantwoordelijk is voor de moord op twee politieagenten in een grenspost bij de Venezolaanse grens.

“Alles wijst erop dat Gustavo Aníbal Giraldo Quinchía alias ‘Pablito’, een commandant van het ELN en misdadiger die die terroristische macht uitoefent langs de grens (met Venezuela), de intellectuele auteur van deze gebeurtenis zou zijn”, aldus generaal Juan Carlos Buitrago, directeur van de douanepolitie, in een verklaring aan de krant El Espectador.

De aanslag op de twee politieagenten vond maandagochtend plaats bij de grensbrug José Antonio Páez, die het Colombiaanse departement Arauca (noordoosten) verbindt met de stad El Amparo (Venezuela).

Op camerabeelden is te zien dat twee mannen rustig naar een controlepost wandelen. Buiten beeld schieten ze in een snelle actie twee leden van de douanepolitie neer en rennen weg. Een politieagent stierf ter plaatse en de andere werd overgebracht naar een ziekenhuis waar hij overleed aan zijn verwondingen.

Volgens de autoriteiten vluchtten de twee mannen naar Venezuela waar ook ‘Pablito’ en andere commandanten van het ELN, zich schuil houden. Eerder deze maand meldde het Colombiaanse Ministerie van Justitie dat ook dissidente FARC-rebellen zich schuil houden in het buurland om vervolgens bliksemacties uit te voeren over de Colombiaanse grens tegen de politie.

Nog geen 24 uur na de aanslag in Arauca zijn er twee politieagenten gedood in departement Nariño. De twee politieagenten lunchten in een restaurant in El Tambo, toen ze werden doorzeefd met kogels door gewapende mannen. De autoriteiten hebben nog niet bepaald wie verantwoordelijk was voor de aanslag in Nariño.