Ex-president Uribe moet getuigen in een fraudezaak

Voormalig president Alvaro Uribe moest dinsdag getuigen in het Hooggerechtshof als onderdeel van een onderzoek naar de vraag of hij betrokken is geweest bij het manipuleren van getuigen en omkoping.

Het is voor het eerst dat een ex-president voor het hof moet getuigen en geeft een beeld van een langlopende ruzie tussen de rechtse Uribe en linkse senator Ivan Cepeda.

Uribe – een mentor van president Ivan Duque en een huidige senator – kan tijd in de gevangenis doorbrengen als hij uiteindelijk in de zaak wordt veroordeeld. De hoorzittingen kunnen dagen duren, zei een advocaat van Uribe.

Uribe – wiens lijfwachten en wetgevende bondgenoten hem vergezelden door een troep verslaggevers buiten het tribunaalgebouw – heeft de onafhankelijkheid van het hof in twijfel getrokken en herhaaldelijk zijn onschuld verklaard.

Uribe beschuldigde in 2012 Cepeda van het orkestreren van een complot om hem valselijk te binden aan rechtse paramilitaire groepen tijdens gevangenisbezoeken aan voormalige strijders.

Maar in februari 2018 zei het hof, dat alle misdadige kwesties onderzoekt die wetgevers impliceren, dat Cepeda informatie had verzameld als onderdeel van zijn werk en geen vroegere paramilitairen had betaald of onder druk gezet. In plaats daarvan was het Uribe die schuldig was, zei de rechtbank.

Bondgenoten van de ex-president begonnen met nieuwe getuige-manipulatie, zelfs na die beslissing van februari, zei de rechtbank in juli 2018, na de aankondiging dat Uribe moest getuigen.

Het verzoek om te getuigen zorgde ervoor dat Uribe kort zijn Senaatszetel neerlegde, die volgens tegenstanders bedoeld was om de zaak uit de bevoegdheid van het hooggerechtshof te houden, iets dat hij zelf ontkende.

Uribe – bekend vanwege het opzetten van een agressief militair offensief tegen marxistische guerrilla’s tijdens zijn ambtstermijn van 2002 tot 2010 – en zijn familie zijn al lang beschuldigd van banden met paramilitairen, maar eerdere onderzoeken hebben weinig vruchten afgeworpen.

Verschillende bondgenoten van de voormalige president zijn onderzocht of veroordeeld voor banden met paramilitairen.

President Ivan Duque zei vorig jaar dat hij er zeker van is dat Uribe’s “eer en onschuld” de overhand zou krijgen in de zaak, terwijl Uribe’s Democratisch Centrumpartij heeft gezegd dat het bewijs heeft dat de zaak een valstrik is.

De rechtse paramilitaire groepen, die in de jaren ’80 werden gevormd om linkse rebellen te bestrijden, werden gefinancierd door drugshandelaars, veeboeren en landeigenaars.

De groepen heersten in veel gebieden door middel van terreur, waarbij ze slachtpartijen, verkrachtingen en moordpartijen pleegden. Sommige strijders demobiliseerden tijdens Uribe’s ambtstermijn, maar anderen stichtten misdaadbendes die nog steeds drugshandel drijven.

Bron :
Foto:caracol