‘FARC moet de “gouden kans” voor vrede zien’

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei maandag dat hij hoopt dat de FARC de internationale roep om vrede in Colombia hoort die door de leiders werd uitgesproken tijdens de 7e Summit of the Americas afgelopen weekend in Panama.

Op de Summit of the Americas, kreeg Santos de steun van de meerderheid van de deelnemende presidenten en premiers, die zijn inzet prezen om de vrede te bereiken in het voortdurende dialoog tussen zijn regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia.

“Ik hoop dat de FARC het hoort dat hier een gouden kans ligt. Kansen komen en gaan en ik hoop dat we snel naar voren bewegen,” zei de president op het wekelijkse programma “Agenda Colombia” uitgezonden op maandag door het kabinet van de president.

Santos erkend dat de FARC, als gevolg van haar geschiedenis van geweld, nog steeds veel scepsis opwekt in grote groepen van de Colombiaanse samenleving, maar hij zei dat hij ervan overtuigd was dat voor zover de vredesbesprekingen vooruit gaan de scepsis zal minderen.

“Die scepsis is normaal. De mensen geloven niet in de goodwill van de FARC. Veel mensen geloven nog steeds dat ze er niet zijn om vrede te sluiten en dat zorgt voor een gebrek aan steun voor het onderhandelingsproces”, zei hij.

De president zei, dat dit een “normale” stand van zaken is omdat na 50 jaar oorlog er vele wonden zijn te genezen.

Santos benadrukte dat de FARC ook moet begrijpen dat de partijen “een soort van transitie gerechtigheid” moeten aannemen om de rechten van de slachtoffers van het conflict te respecteren, omdat we niet van plan zijn om de steun van de internationale gemeenschap voor een prospectieve vredesakkoord op een andere manier in te vullen.

De vredesbesprekingen in Havana zijn momenteel gericht op de slachtoffers, die eisen waarheid, gerechtigheid, herstelbetalingen en de garantie dat het geweld waar zij onder hebben geleden niet zal worden herhaald.

“We moeten creatief zijn, gedurfd zijn binnen bepaalde kaders, en we hebben de steun van de internationale gemeenschap”, zei Santos, die eraan toevoegde dat het verkrijgen van die steun elke beslissing legitimiteit zal maken.