FARC veroordeelt aanhoudende moorden in Colombia

De politieke partij FARC (Fuerza Alternativa Revolucionaria del Común) heeft zondag de voortdurende moorden op degenen die zich inzetten voor de vrede in Colombia aan de kaak gesteld.

De FARC veroordeelde gisteren op Twitter de moord op een andere voormalige guerrillastrijder die zich in het proces bevond van re-integratie in de samenleving.

Het gaat om een oud strijder van de voormalige guerrillabeweging FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia), die werd vermoord in het noordelijke departement van Santander, zo berichtte de lokale media. Na het vredesakkoord in 2016 heeft de guerrillabeweging zich omgevormd tot een politieke partij en hebben de rebellen hun wapens neergelegd voor re-integratie in de samenleving.

De Stichting voor Vrede en Verzoening heeft melding gemaakt van een nieuwe golf van politiek geweld in Colombia, aangezien de moorden op voormalige guerrillastrijders, die re-integreren, blijven aanhouden.

Tussen 24 november 2016 (datum van ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC) en 12 augustus 2019 registreerde de stichting in totaal 106 moorden op mensen die op weg waren naar een terugkeer in de samenleving.

De slachtoffers waren actief in verschillende werk- en onderwijssituaties en oefenden in hun gemeenschappen een leidende rol uit voor onder meer de verdediging van de vrede, het milieu en de uitvoering van het akkoord. Ook 26 familieleden van deze voormalige rebellen zijn vermoord, aldus de Stichting.

Bron :
Foto:semana