Fernando Gaviria wint eerste etappe van de Ronde van Frankrijk

De Colombiaanse wielrenner Fernando Gaviria heeft de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. De Colombiaan is daarmee ook de eerste drager van de gele trui.

De vlakke rit over 201 kilometer tussen Noirmoutier-en-L’Ile en Fontenay-Le-Comte eindigde zoals verwacht in een massasprint. De 23-jarige Fernando Gaviria van Quick-Step won in de massasprint voor wereldkampioen Peter Sagan uit Slowakije en de Duitser Marcel Kittel.

De klassementsfavorieten verloren veel tijd in hun eerste etappe. Chris Froome, Richie Porte en Adam Yates verloren bijna een minuut na een valpartij van Froome zelf op vijf kilometer voor het einde. Nairo Quintana liep nog meer tijdverlies op door een lekke band op drieënhalve kilometer voor de streep. De Colombiaan verloor uiteindelijk een minuut en vijftien seconden.

Gaviria is de eerste wielrenner sinds 2005 die de eerste etappe van de Ronde van Frankrijk wint bij zijn debuut. David Zabrikskie won als laatste als debutant de openingstijdrit. Echter, werd de Amerikaan jaren later vanwege dopinggebruik van de lijst geschrapt. In 2004 deed Fabian Cancellara precies hetzelfde. Hij won de proloog in Luik op dag één van zijn Tour-debuut.

Gaviria is de tweede Colombiaan ooit die de beroemde gele leiderstrui mag dragen. Het Colombiaanse toptalent is de opvolger van Victor Hugo Peña, die in de Ronde van Frankrijk van 2003 drie dagen de leiding in het klassement had en tot zaterdag gold als de enige Colombiaan ooit in de gele trui.