Geen akkoord tussen de Colombiaanse regering en het stakingscomité

De Colombiaanse regering en het Nationaal Stakingscomité zijn woensdag bij een bijeenkomst niet er in geslaagd om tot een akkoord komen na bijna een maand van protesten tegen de regering in het land.

Ondanks het feit dat het Nationaal Stakingscomité het 13-punten document met 104 punten heeft gepresenteerd en de regering met een voorstel is gekomen om zeven onderhandelingsbijeenkomsten op te stellen om deze verzoeken op te lossen, werd er voor de zesde keer geen akkoord bereikt tijdens deze nieuwe vergadering.

De woordvoerder van de regering, Diego Molano, herhaalde dat er niet onderhandeld kan worden over punten die verband houden met de nationale veiligheid: “Wij zullen deze punten in hun geheel analyseren, omdat sommige van deze punten voorbijgaan aan grondwettelijke procedures of fundamentele kwesties zijn waar de Colombiaanse staat mee te maken heeft, zoals het garanderen van het recht om te protesteren, de onmiddellijke vrijlating van mensen die worden vastgehouden in protesten en politieke gevangenen.”

Ondertussen heeft Diogenes Orjuela, voorzitter van de vakbond CUT (Central Unitaria de Trabajadores de Colombia), herhaald dat “er geen overeenkomsten zijn bereikt omdat er meningsverschillen zijn met het standpunt van de regering over de aard van deze gesprekken, dit is een onderhandelingsproces met het Nationaal Stakingscomité”.

“Er blijven verschillen bestaan over de reikwijdte van deze gesprekken. De uitvoerende macht noemt ze “gesprekken”, terwijl wij aandringen op de noodzaak van een andere onderhandelingstafel met het Comité dan de “nationale dialoog” van de regering”, legde Orjuela uit.

Hij benadrukte ook dat “wij van mening blijven dat deze onderhandelingen zullen worden gevoerd in het kader van de stakingen die wij organiseren”.

De volgende vergadering staat gepland voor 20 december om 9:00 uur lokale tijd.

Bron :
Foto:portafolio