Gewapende aanval in Colombia leidt tot zes doden en 180 aanvallen op voertuigen

De criminele organisatie Clan del Golfo heeft in 11 departementen gewapende acties uitgevoerd als vergelding voor de uitlevering aan de VS van zijn leider, alias “Otoniel”.

Ten minste zes doden en 180 aanvallen op voertuigen, waarvan de meeste zijn verbrand, is het resultaat van een “gewapende aanval” van Clan del Golfo, Colombia’s belangrijkste criminele bende, die tientallen steden in 11 van de departementen van het land belegert, zeiden de autoriteiten op zondag.

Volgens het ministerie van Defensie hebben de misdadige acties van Clan del Golfo, ook bekend als de Gaitanistische Zelfverdedigingstroepen van Colombia (AGC), geleid tot de moord op drie burgers, een politieagent en twee soldaten.

De “gewapende aanval” van Clan del Golfo, die afgelopen donderdag begon en tot dinsdag zal duren, is een vergelding voor de uitlevering aan de VS van zijn hoogste leider, Dairo Antonio Usuga, alias “Otoniel”.

De groep heeft in verschillende Colombiaanse departementen de handel, het verkeer van voertuigen op de weg en de mobiliteit van personen aan banden gelegd en gedreigd met aanvallen op degenen die zich op de weg begeven, ook al bevinden zij zich in door het leger geëscorteerde caravans.

Sinds het begin van de “gewapende staking” hebben de autoriteiten 92 personen gearresteerd, waarvan 21 op bevel van de rechter en 71 op heterdaad. Onder de gearresteerden bevindt zich ook “Pedro”, de tweede leider van Clan del Golfo in het departement Magdalena (noorden).

Er zijn ook 37 invallen geweest waarbij vuurwapens, munitie, mobiele telefoons en meer dan 50 miljoen pesos (ongeveer 12.000 dollar) in beslag zijn genomen.

Otoniel, die door de Colombiaanse president Ivan Duque wordt beschouwd als even gevaarlijk als Pablo Escobar en als “een moordenaar van sociale leiders, een misbruiker van kinderen en jongeren, een moordenaar van politieagenten en een van de gevaarlijkste misdadigers ter wereld”, werd woensdag uitgeleverd om in de VS te worden beschuldigd van drugshandel.

Usuga pleitte een dag later onschuldig te zijn voor een federale rechter in New York, die hem onder meer beschuldigde van “het leiden van een voortdurende criminele onderneming” tussen 2003 en oktober 2021, toen hij gevangen werd genomen, en “het deelnemen aan een internationale samenzwering om cocaïne te vervaardigen en te verspreiden, wetende en met de bedoeling dat de drugs illegaal in de Verenigde Staten zouden worden ingevoerd”.

Bron :
Foto:elheraldo.co