Hoofd inlichtingendienst neemt ontslag na valse informatie aan de VN

De Colombiaanse chef van de militaire inlichtingendienst, Generaal Oswaldo Peña Bermejo, neemt ontslag wegens valse informatie die aan de Verenigde Naties werd gepresenteerd.

Generaal Oswaldo Peña Bermejo, hoofd van de militaire inlichtingendienst van Colombia heeft ontslag genomen nadat de president van het land een dossier aan de Verenigde Naties heeft overhandigd dat vermoedelijk bewijs heeft geleverd dat Venezuela Colombiaanse rebellen beschermde. Twee foto’s uit het dossier waren ten onrechte onderschreven.

De Colombiaanse president Ivan Duque had op 26 september verschillende foto’s getweet die hij had genomen uit een 128 pagina’s tellend document dat hij naar VN-secretaris-generaal Antonio Guterres had gestuurd.

Volgens Duque bevatte het document “onmiskenbaar en onweerlegbaar bewijs” dat Venezuela steun bood aan rebellen van ELN en dissidente FARC-leden die ondanks een vredesakkoord in 2016 een gewapende campagne voortzetten.

Maar ten minste twee van de foto’s in het dossier, dat niet in zijn geheel is gepubliceerd, gingen vergezeld van misleidende bijschriften, zo ontdekte het AFP (Agence France-Presse) fact-checking team in Colombia.

Bron :
Foto:orinocotribune