IACHR in Colombia voor onderzoek schending mensenrechten tijdens protesten

De Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens (IACHR) brengt op dit moment een bezoek aan Colombia om de situatie omtrent de mensenrechten tijdens de protesten, die in het land al meer dan een maand duren, te observeren.

De commissie werd afgelopen zondag warm onthaald door betogers van de protesten die gericht zijn tegen de regering. Na de aankondigingen van belastinghervormingen door de Colombiaanse regering werden er veel protesten gehouden waarbij de oproerpolitie hard optrad en tientallen mensen het leven heeft gekost.

De Inter-Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten is nu op werkbezoek in Colombia om de mensenrechtensituatie in de context van de protesten die op 28 april zijn begonnen, te observeren. De IACHR zal in Bogotá en Cali zijn om dialogen te voeren en informatie te ontvangen van verschillende sectoren van de samenleving.

Tijdens het werkbezoek zal de commissie ontmoetingen hebben met verschillende representatieve sectoren van de Colombiaanse samenleving, waaronder regeringsinstanties op verschillende niveaus van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht; vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, vakbonden en andere vertegenwoordigers van de door de protesten getroffen sectoren.

IACHR zal in het bijzonder trachten te luisteren naar de slachtoffers van mensenrechtenschendingen en hun families, om getuigenissen, klachten en mededelingen vast te leggen. De delegatie, geleid door de voorzitter van de IACHR, Antonia Urrejola, bevestigde ook haar toezegging om naar alle mensen te luisteren, en zal ook na het bezoek getuigenissen blijven ontvangen.

Bron :
Foto:IACHR