Inheemse betogers halen standbeeld neer van conquistador in Popayán

Een groep inheemse mensen van de Misak- of Guambiano-bevolking heeft  het standbeeld van de Spaanse conquistador Sebastián de Belalcázar gesloopt in Popayán, de hoofdstad van het departement Cauca.

De betogers hadden een mars gehouden om  de moorden op sociale leiders en andere gewelddaden af ​​te wijzen. Bij het bereiken van het centrum van de stad ging een groep naar het standbeeld en gebruikten touwen om het beeld van de stichter van Popayán omver te werpen.

Hoewel er politie-eenheden aanwezig waren, bemoeiden deze zich niet met het optreden van de inheemse bevolking, die ook de aanwezigheid van president Ivan Duque eiste om de met hen gemaakte afspraken te kunnen nakomen.

Na de gebeurtenissen heeft de burgemeester van de stad, Juan Carlos López Castrillón, de daad bij het woord gevoegd en gezegd dat het beeld zal worden gerestaureerd en vervolgens weer op de sokkel zal worden geplaatst.

“Deze daad tegen een symbool van de stad is ongelukkig en pijnlijk. Het is een monument van karakter en daarom is onze beslissing om het te herstellen en terug te zetten,” zei de burgemeester. Hij stuurde ook een boodschap van geweldloosheid en vroeg de gemeenschap om het inheemse Misak-volk niet te stigmatiseren.

Intussen zijn de gerechtelijke autoriteiten begonnen met onderzoeken om de verantwoordelijken voor de sloop van het standbeeld te identificeren en te vervolgen.

De politie, die dit protest niet had voorzien, zegt dat het toeristisch gebied zal worden bewaakt en dat het niet meer toegankelijk zal zijn voor publiek.

Bron :
Foto:PopayanCO Twitter