Los Urabeños verlammen het noorden van Colombia

Colombia’s grootste paramilitaire groepering, Los Urabeños hebben het Colombiaanse volk in het noorden van Colombia gedwongen mee te werken aan hun economische blokkades tegen de Colombiaanse regering.

Door middel van pamfletten heeft de criminele organisatie woensdag de Colombianen bevolen om vrijdag binnen te blijven en alle economische activiteiten en studie voor 24 uur op te schorten. Los Urabeños verlengde die periode met nog eens 24 uur. Scholen en bedrijven waren op grote schaal gesloten en het vervoer lag stil.

De Colombiaanse minister van Defensie, Luis Carlos Villegas, gaf vrijdag toe dat de regering zeer bezorgd is over de situatie, maar drong wel de burgers aan om zich niet te laten overhalen door de bedreigingen.”

De gemeenschappen, die probeerde om door te gaan met het dagelijks leven werden geconfronteerd met het geweld van de “Urabeños”, die zich ook identificeren als de Autodefensas Gaitanistas de Colombia (AGC).

Een gewapende aanval

Uit ten minstens vijf departementen kwamen berichten van geweld binnen. De criminele organisatie had het niet alleen gemund op het Colombiaanse volk, er deden ook aanvallen voor op het leger en politieagenten.

Donderdag zijn vier leden van de Colombiaanse veiligheidstroepen gedood en zijn er vijf militairen gewond geraakt bij een aanval van de Urabeños. Alleen al in de provincie Antioquia meldde het leger 55 aanvallen op hun personeel.

De bende, bestaande uit zo’n 2500 gewapende leden, heeft bij hun controleposten 33 burgers ontvoerd, die een dag later door het leger weer zijn bevrijd.

Het geweld van de Urabeños breidde zich ook uit in het westelijk deel van de stad Medellín. Verschillende scholen en bussen in het westen van de stad werden met graffiti beklad met de letters AGC. Een buschauffeur van het openbaar vervoer werd gedwongen zijn bus te verlaten en zijn bus werd vervolgens in brand gestoken.

Wraak

De gewapende aanval en de economische blokkade van 48 uur gericht op het volk en de Colombiaanse regering, was een reactie op de dood van een van hun kopstukken. De criminele organisatie heeft ruim een week geleden een zware klap te verduren gekregen. Een belangrijke kopstuk is gedood tijdens een operatie van de Colombiaanse politie. Jairo de Jesús Durango Restrepo, alias “Guagua”, was een van de belangrijkste leiders van de Urabeños en was verantwoordelijk voor de logistiek in het westelijk deel van Colombia van Chocó tot Nariño.

Los Urabeños

Los Urabeños, ook bekend als de Usuga clan, is een criminele bende, beschouwd als de meest gevaarlijke van Colombia. De clan is voortgekomen uit een rechtse paramilitaire beweging bestaande uit ongeveer 2.500 leden en is voornamelijk bezig met afpersing en drugshandel. Het hoofd van de Urabeños is Dairo Antonio Úsuga alias Otoniel en is niet voor niets de meest gezochte persoon in Colombia.