Meer dan 1 miljoen Venezolanen gevlucht naar Colombia

Meer dan 1 miljoen Venezolanen zijn de grens van Colombia overgestoken en zijn door het land opgevangen. Dat blijkt uit cijfers die de Colombiaanse migratiedienst heeft bekendgemaakt.

“Momenteel wonen meer dan 1,032 miljoen Venezolanen in ons land”, zegt Christian Krüger, het hoofd van de Colombiaanse migratiedienst. Volgens Krüger beschikken ongeveer 573.000 Venezolanen in Colombia over geldige verblijfsdocumenten, terwijl er nog 240.000 dossiers in behandeling zijn. Naar schatting 217.000 mensen zijn niet geregistreerd.

“Volgens gegevens van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) en de Hoge Commissaris van de Verenigde Naties voor Vluchtelingen (UNHCR) hebben de afgelopen jaren meer dan 2,3 miljoen van de zowat 31 miljoen Venezuelanen hun land verlaten. Hiervan is ongeveer 50% momenteel gevestigd in Colombia,” zei Krüger in een verklaring.

De Venezolanen vluchten voor de honger en de economische crisis in hun land. Experts zeggen dat het gaat om de grootste vluchtelingencrisis in de geschiedenis van Latijns-Amerika. Naast Colombia, zijn vooral Ecuador, Peru, Chili, de VS en Mexico belangrijke bestemmingen voor de Venezolaanse emigranten.

In Venezuela heerst al enkele jaren een zware economische en politieke crisis met gevolg dat honderdduizenden mensen het land willen ontvluchten. Wegens corruptie, wanbeheer en de sancties die de Verenigde Staten uitvaardigden, beschikt het land amper nog over buitenlandse valuta om levensmiddelen of medicijnen te importeren. Door het groot tekort aan levensmiddelen steken Venezolanen de grens van Colombia over om voedsel en medicijnen te kopen.