Migrantenstroom vanuit Venezuela kost Colombia ongeveer 0,5% van het bruto binnenlands product.

De migrantenstroom vanuit Venezuela kost Colombia ongeveer 1,3 miljoen dollar zei president Ivan Duque vrijdag na gesprekken te hebben gehad met een topambtenaar van de Wereldbank. De kosten van ongeveer 1,3 miljoen dollar is te vergelijken met 0,5% van het bruto binnenlands product.

Duque zei dat Colombia zijn “open armen” beleid ten opzichte van migranten uit het in crisis verkerende Venezuela zou voortzetten, maar de economische en sociale kosten voor zijn land moesten worden geëvalueerd.

“De economische impact die de migratiecrisis kan hebben, kan van de orde van 0,5 procent van het BBP zijn en uiteraard willen we niet kijken naar hoe dat tot uiting komt in de gezondheid, in het onderwijs, in de infrastructuur en in veel publieke voorzieningen,” zei de president.

Duque zei dit na gesprekken in Bogota met de vicepresident van de Wereldbank voor Latijns-Amerika en de Caraïben, Jorge Familiar.

Vertrouwd zei de bank een gedetailleerd rapport over het sociale effect van de crisis op Colombia in een paar weken zou leveren.

Familiar zei dat het binnen enkele weken een gedetailleerd rapport over het sociale effect van de crisis op Colombia zal leveren.

De VN zegt dat 2,3 miljoen Venezolanen buiten het land leven, met 1,6 miljoen die sinds 2015 zijn gevlucht. Naar schatting is 90 procent naar andere Latijns-Amerikaanse landen gevlucht. Colombia heeft meer dan een miljoen Venezolanen opgenomen.

Familiar prees de leiding van Colombia in de migratiecrisis, maar zei: “Dit is een regionaal probleem waarvoor een regionaal antwoord vereist is”.