Minister van Buitenlandse Zaken Claudia Blum treedt af

De Colombiaanse minister van Buitenlandse Zaken Claudia Blum heeft haar ontslag ingediend, zo blijkt uit een brief van haar die donderdag door het ministerie van Buitenlandse Zaken is gedeeld.

“Ik ben dankbaar voor het enorme vertrouwen dat u in mij stelde toen u mij benoemde voor deze belangrijke rol”, aldus Blum in haar brief aan president Ivan Duque.

Claudia Blum werd op 26 november 2019 benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken, ter vervanging van wijlen minister, Carlos Holmes Trujillo, die op dat moment de portefeuille van Defensie op zich nam.

Blum’s ontslag volgt op dat van voormalig minister van Financiën Alberto Carrasquilla, die eerder deze maand aftrad na wijdverspreide protesten tegen een nu teruggetrokken belastinghervorming.

De demonstraties in Colombia begonnen op 28 april en werden aangewakkerd door verontwaardiging over de hervorming, die een plan omvatte om de omzetbelasting te verhogen.

Tot de eisen van de demonstranten behoren nu een basisinkomen en het intrekken van een lang bediscussieerde hervorming van de gezondheidszorg, die volgens tegenstanders te vaag is om ongelijkheden te corrigeren.

Adriana Mejia, die momenteel onderminister van multilaterale zaken is, zal Claudia Blum vervangen terwijl de nationale regering beslist wie in die functie zal blijven. Enkele namen die zijn genoemd zijn Maria Paula Correa, vicepresident Marta Lucía Ramírez en Guillermo Fernández, die die functie enkele jaren geleden bekleedden.

Bron :
Foto:eltiempo.com