Moord op politieagent brengt veiligheid in Bogotá in twijfel

Het neerschieten van een politieagent terwijl hij probeerde te voorkomen dat twee aanvallers een bank beroven in een welvarende woonwijk, heeft opnieuw alarm geslagen bij de bewoners dat de misdaad in Bogotá uit de hand loopt.

Het incident kostte het leven van de 24-jarige politieagent, Edwin Caro, die samen met zijn collega in een schietpartij terechtkwam langs de Carrera 7 – Calle 79, toen zij de twee bankovervallers probeerden te hinderen. Op hetzelfde moment was er een andere incident in Bogotá’s industriezone Antonio Nariño. Bij dit incident waren twee gewapende schutters betrokken die een poging deden tot autodiefstal met drie inzittenden in het voertuig. De slachtoffers verzetten zich tegen de schutters en slaagden erin een vuurwapen te bemachtigen waarmee zij een van de aanvallers doodschoten en de ander verwondden. Tijdens de schietpartij in het noorden van Bogotá werd een van de bankovervallers ook gedood door de collega van Caro. De jonge agent was pas een jaar lid van het politiekorps.

Als reactie op de drie moorden en de twijfels van de inwoners over de veiligheid in de stad, heeft burgemeester Claudia López het aantal politieagenten op straat opgevoerd. Het verzoek werd gedaan nadat uit een enquête van de Kamer van Koophandel van Bogotá was gebleken dat de Bogotanos van mening zijn dat de veiligheidssituatie het slechtst is in vijf jaar. De 2020 editie van de Perception and Victimization Index bevestigde vorige week dat 76% van de inwoners van de hoofdstad zich onveilig voelt in hun woonwijken, parken en open ruimtes, winkelcentra en het openbaar vervoer, de TransMilenio.

López verzekerde ook dat het aantal opsporingsteams zal worden uitgebreid om de criminele bendes te ontmantelen en het indammen van het domein van crimineel inkomen in Bogotá te versnellen. Evenzo zal Plan 100 tegen microhandel worden gepromoot met de inzet van de Nationale Politie om deze misdaad te bestrijden.

Bron :
Foto:elnuevosiglo.com