Nederland doneert 30 beademingsapparaten aan Colombia

Zondag ontving Colombia 30 beademingsapparaten, gedoneerd door de Nederlandse regering, om de capaciteiten van de ziekenhuizen te versterken en de zorg voor patiënten die zwaar getroffen zijn door het coronavirus te verbeteren.

President Ivan Duque was deze zondag aanwezig bij de ceremonie van de levering van 30 ultramoderne beademingsapparaten geschonken door Nederland, die zullen bijdragen aan het vergroten van het reactievermogen van het land op de uitdagingen van de coronaviruspandemie.

Duque bedankte Jeroen Roodenburg, de Nederlandse ambassadeur in Colombia, voor de donatie en zei dat deze wordt ontvangen met “een oneindig gevoel van broederlijke vriendschap” en gaf aan dat deze apparatuur het netwerk van zorg voor kritische patiënten zal blijven versterken.

“Ik ben zo vrij om 30 ultramoderne draagbare beademingsapparaten af te leveren voor de behandeling van patiënten met ernstige symptomen van COVID-19 (…) om zo bij te dragen aan de versterking en het reactievermogen. Het is een eer om dit gebaar naar de Colombianen te maken”, aldus de Nederlandse ambassadeur in Colombia, Jeroen Roodenburg.

Tot nu toe heeft Colombia 4.458 beademingsapparaten aangeschaft, waarvan er al 1.134 door de gezondheidsautoriteiten zijn ontvangen en ter beschikking zijn gesteld aan klinieken en ziekenhuizen om de pandemie aan te pakken die 145.362 besmette mensen in het land heeft achtergelaten en 5.119 doden heeft veroorzaakt.

“Vandaag de dag zijn we verenigd door moeilijke historische omstandigheden; de hele mensheid is in een strijd tegen een onzichtbare en nog steeds onbekende vijand. Vandaag de dag is meer dan ooit solidariteit en gezamenlijk werk op zowel nationaal als internationaal niveau van vitaal belang om de pandemie het hoofd te bieden”, benadrukte ambassadeur Roodenburg.

President Duque zei: We zullen met Nederland hand in hand blijven werken, we zullen op vele fronten blijven werken, en dit gebaar om ons land te voorzien van 30 ultramoderne beademingsapparaten, voor de behandeling van kritische patiënten, zullen we nooit vergeten.

Duque voegde er aan toe dat er tussen de twee landen juist op het gebied van gezondheid een zeer gevarieerde en intensieve uitwisseling van kennis op het gebied van technologie plaatsvindt en zei dat “wij bereid zijn om deze nog verder uit te diepen”.

Tot slot zei de diplomaat tegen president Duque dat het “een eer is om dit gebaar naar de Colombianen te maken, – zoals we in het Nederlands zeggen – een nederig gebaar, maar het komt uit een groot hart”.

Bron :
presidencia.gov.co Foto:presidencia.gov.co