Nederlands bedrijf investeert in haven Cartagena

Het Nederlandse bedrijf APM Terminals en het Colombiaans/Spaans bedrijf Compañia de Puertos Asociados (Compas) hebben samen een deal gesloten om meer dan $ 200 miljoen te investeren in haven en terminal faciliteiten in de Caribische haven van Cartagena.

De investering zal de huidige jaarlijkse capaciteit van de haven van 250.000 TEU (de standaard voor 20-voet-lange containers) en 1,5 miljoen ton aan vracht verdrievoudigen. De investering maakt ook mogelijk, wanneer de uitbreiding van het vaarwater van het Panamakanaal volgend jaar klaar is, om grotere schepen aan te kunnen. Post-Panamax schepen kunnen bijna 15.000 TEU houden, ongeveer drie keer meer dan de schepen die momenteel door het Panamakanaal varen.

Onder de voorwaarden van de overeenkomst wordt beschreven, dat beide bedrijven gezamenlijk de haven in Cartagena beheren en bedienen. Compas wordt de concessiehouder van de Cartagena Terminal, terwijl APM een 51 procent aan belangen in de joint venture zal houden.

De deal markeert APM Terminals’ eerste operatie op de Colombiaanse markt. Het bedrijf zelf is al actief in negen landen in Latijns-Amerika en wereldwijd in 57 landen met 173 havenfaciliteiten.

“Colombia heeft een van de meest veelbelovende investeringsmogelijkheden in de regio”, aldus Kim Fejfer, CEO van APM Terminals, en voegde eraan toe “Cartagena heeft een enorme betekenis in de Zuid-Amerikaanse havens”.

Compas president Alberto Jimenez Rojas zei van zijn kant, dat zijn bedrijf verheugd is om samen te werken met APM Terminals en de activiteiten uit te breiden in Colombia.

Cartagena was de tweede drukste containerhaven in Zuid-Amerika in 2014 en de vijfde grootste in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio na Balboa en Colon (Panama), Santos (Brazilië), Manzanillo (Mexico).