Nieuwe maatregelen in Colombia om derde coronagolf te voorkomen

Colombia zal nieuwe maatregelen opleggen en een avondklok instellen in gemeenten met hoge intensive care-opnames in een poging een ernstige derde golf van COVID-19 te voorkomen, zei president Ivan Duque dinsdag.

Colombia heeft meer dan 2,3 miljoen coronabesmettingen en 62.274 sterfgevallen gemeld. Het heeft tot nu toe meer dan 1,23 miljoen vaccindoses toegediend.

Van vrijdag tot maandag en vervolgens van 31 maart tot 5 april zullen in alle gemeenten, waar de bezetting van de intensive care meer dan 70% bedraagt, beperkingen worden opgelegd aan de toegang tot supermarkten, banken en winkelcentra, afhankelijk van het nummer van hun nationale identiteitskaart.

“Deze maatregel is preventief en noodzakelijk om te voorkomen dat we in de komende weken, of in april of mei, een ernstige derde piek van het coronavirus meemaken”, zei Duque in zijn tv-programma over de pandemie.

In gemeenten waar de bezettingsgraad van de intensive cares hoger is dan 70%, zullen op die data ook mobiliteitsbeperkingen worden opgelegd van 22.00 tot 5.00 uur, zei Duque.

In gemeenten waar de bezettingsgraad van de intensive cares meer dan 50% bedraagt, zal een avondklok worden ingesteld van middernacht tot 5 uur ’s ochtends, voegde hij eraan toe.

De hoofdstad van Colombia, Bogota heeft een bezettingsgraad van 61,3%, terwijl de twee volgende grootste steden, Medellín en Cali, een bezettingsgraad van respectievelijk 84,5% en 78,8% hebben.

Bron :
Foto:Raul Arboleda