Noodsituaties in vijf departementen door hevige regenval

Noodsituaties zijn uitgeroepen in de departementen Guainía, Vichada, Vaupés, Meta en Santander nadat ze zijn getroffen door langdurige en hevige regenval.

Al meer dan 40 dagen zijn de regens in verschillende gebieden van de Orinoco-regio niet gestopt.

Het bestuur van het departement Guainía heeft van zijn kant aangegeven, dat er nog informatie wordt verzameld bij mensen, die zijn getroffen door de verwoestingen van de regens, die huizen en gewassen onder water hebben gezet.

“Onze inspanningen hebben we verdubbelt om boeren aan de oevers van de rivieren te helpen en om dieren naar veilige gebieden te evacueren. Er zijn al gevallen van verdrinking van vee. We hebben de volledige steun van de nationale regering nodig”, berichtte de gouverneur van het departement, Javier Zapata, op zijn Twitter-account.

President Juan Manuel Santos zei ook dat volgens de laatste gegevens meer dan 7.000 mensen in het stedelijke gebied van Inírida en meer dan 15.000 door het gehele gebied zijn getroffen.

In Vaupés zei het departementale bestuur dat dit het hevigste regenseizoen is dat het departement heeft gekend en in het departement van Vichada hebben in vier gemeenten overstromingen plaatsgevonden en zijn er meer dan 6.000 mensen volgens de lokale autoriteiten getroffen.

Hevige regenval heeft overstromingen veroorzaakt in het bergdorp San Gil in het departement Santander. Een grote hoeveelheid water stroomde hard door de straten en tientallen woningen raakten beschadigd. Een kind kwam om het leven en twintig mensen raakten verwond door de gevolgen van het noodweer. Op dit moment melden hulporganisaties meer dan 100 getroffen gezinnen. IDEAM (het Colombiaanse instituut voor Hydrologie, Meteorologie en Milieukunde) voorspelt dat de klimaatverschijnselen die zich in de regio voordoen, het hele weekend zullen aanhouden.