Oliepijpleiding Trasandino voor de vijfde keer opgeblazen dit jaar

De oliepijpleiding van Trasandino is vrijdag opgeblazen in het westelijke departement Nariño. Dat maakte oliemaatschappij Ecopetrol, eigendom van de Colombiaanse regering, bekend.

Ecopetrol meldde zaterdag dat het de vijfde aanslag is dit jaar. De oliepijpleiding werd door middel van explosieven opgeblazen door een niet-geïdentificeerde gewapende groep.

De aanslag vond plaats in de gemeente Ricaurte nabij de grens met Ecuador. De oliepijpleiding was op het moment van de aanslag niet in werking. De resterende olie in de leiding zorgde voor vervuiling in de rivier Güiza.

Nadat het leger de omgeving van de aanslag veilig had gesteld, heeft het bedrijf een team er op afgestuurd om het gat te dichten en de vervuiling van de rivier in te perken.

Volgens het leger is guerrillabeweging ELN verantwoordelijk voor de aanslag. ELN blaast vaker oliepijpleidingen op als verzet tegen de aanwezigheid van multinationale bedrijven in de mijnbouw- en oliesector, waarbij zij beweren dat zij natuurlijke hulpbronnen bezitten zonder dat de bevolking of de economie er profijt van heeft.