Nieuw olieveld ontdekt in Meta

De president van Colombia, Iván Duque, bevestigde dinsdag de ontdekking van een aardolieveld in Cabuyaro, in het departement Meta, met de capaciteit om meer dan 4.000 vaten per dag te produceren.

“Goed nieuws: belangrijke olievondst in het CPO-05 blok, in Cabuyaro, Meta. De nieuw ontdekte bron produceert meer dan 4.000 vaten per dag en is het tweede succes in dit gebied,” schreef Duque op zijn Twitter-account.

Het Ministerie van Mijnbouw en Energie van Colombia gaf in een verklaring aan dat het olieveld werd ontdekt tijdens de tweede verkennende fase van het CPO-05 blok.

Het blok wordt beheerd door het Indiase bedrijf NGOC Videsh Limited in samenwerking met het Britse bedrijf Amerisur, waarin Colombia een belang heeft van 23% via het National Hydrocarbons Agency (ANH).

Op 17 juli 2017 werd in hetzelfde gebied lichte ruwe olie gevonden, die momenteel een gemiddelde productie heeft van 3.200 vaten per dag, naast de 4.000 vaten van de nieuwe bron.

“Dit is goed nieuws voor het land en voor de reactivering van de oliesector, die kansen, werkgelegenheid en fiscale inkomsten voor het land en de regio’s genereert. De revitalisering van de industrie zal ons in staat stellen onze huidige 5,7 jaar oude oliereserves te vergroten, de zelfvoorziening op energiegebied te waarborgen en de levering van brandstoffen te garanderen”, aldus de minister van Mijnbouw en Energie, María Fernanda Suárez.

Volgens cijfers van dit ministerie bedroeg de gemiddelde dagelijkse productie van olie in het land in 2018 863.000 vaten. Het departement Meta heeft de grootste bijdrage (50%) met 420.000 vaten per dag.