‘Ondertekening vredesakkoord in Bogotá, Cuba, of VN’

Na de historische dag van gisteren, waarbij het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de FARC werd gepresenteerd, worden de mogelijkheden van de plaats van de ceremonie al besproken.

President Juan Manuel Santos zei in een interview met CNN dat de officiële ondertekening van het vredesakkoord in de laatste dagen van september zal plaatsvinden. “We nemen dit besluit in de komende dagen. Het zal tussen 20 en 30 september zijn. We moeten de datum en plaats nog vaststellen. Wij gaan dit een dezer dagen uitzoeken”, aldus de president.

De steden waar de formele ceremonie zou kunnen plaatsvinden worden overwogen. President Santos zei, dat Bogotá een optie is maar ook Cuba of in het gebouw van de Verenigde Naties.

Na vier jaar van onderhandelen tussen de regering en de guerrillabeweging FARC in de Cubaanse stad Havana zou ook daar de laatste stap kunnen worden gezet. Echter gaat het om de vrede in Colombia en zou het akkoord ook in de hoofdstad ondertekend kunnen worden. Een ander perfect scenario is in het VN-gebouw in New York op 21 september, de dag die sinds 1981 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot de dag van de vrede. Daarbij moet er wel rekening worden gehouden met de relevantie van de ceremonie en de aanwezigheid van de internationale gemeenschap.

Santos meldde dat het tijdschema op dit moment wordt herzien, omdat ook de FARC een agendaprobleem hebben. Zij moeten hun allerlaatste interne conferentie nog houden waar zij een besluit nemen over de demobilisatie beschreven in het akkoord.