‘Ondertekening vredesakkoord op 26 september’

Het verrassende nieuws kwam uit het buitenland. De Spaanse president Mariano Rajoy maakte in een toespraak bekend dat hij uitgenodigd was op 26 september voor de officiële ondertekening van het vredesakkoord tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC.

Tijdens zijn toespraak in het Spaanse congres verwees de president Mariano Rajoy naar het vredesakkoord en de uitnodiging om de ondertekening van het definitieve vredesakkoord bij te wonen.

“Ik had maandag de gelegenheid om met hem (president Santos) te spreken en te feliciteren. We zijn uitgenodigd voor de ondertekening van het vredesakkoord op 26 september”, aldus de Spaanse president.

Rajoy liet de locatie van de ceremonie niet vallen. Waar dit zal gaan plaatsvinden is nog niet bekend gemaakt, maar volgens de Colombiaanse president zou dit in het gebouw van de VN kunnen zijn, in Cuba of in Bogotá.

President Santos gaf als reactie op de bekendmaking van de datum door zijn Spaanse ambtsgenoot, dat mogelijk vandaag of morgen de datum bekend wordt gemaakt.

“Tussen 20 en 30 september, het is nog niet besloten of het 26 september is, of 23, of 21, het is nog niet bekend, maar de beslissing komt vandaag of morgen,” zei het staatshoofd.

Na vier jaar onderhandelen zijn de Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC vorige week tot een definitief vredesakkoord gekomen. De ondertekening van het akkoord brengt een einde aan een van de bloedigste conflicten in Latijns-Amerika van de afgelopen decennia. In vijftig jaar kwamen bij de strijd tussen de guerrillabeweging FARC en het Colombiaanse leger meer dan 220.000 mensen om.