Onderzoek ingesteld naar president Iván Duque na beschuldigingen van voormalig senator Merlano

De beschuldigingscommissie van het Huis van Afgevaardigden van Colombia heeft maandag een onderzoek ingesteld naar president Ivan Duque, nadat aanklachten waren ingediend naar aanleiding van verklaringen van voormalige congresvrouw Aida Merlano, die voortvluchtig is voor de Colombiaanse justitie.

De voormalige conservatieve senator Aida Merlano werd vorige maand gevangen genomen door de Venezolaanse politie nadat zij vorig jaar uit de gevangenis in Bogota ontsnapte. Ze deed dit door uit het kantoor van haar tandarts te klimmen, terwijl ze op medisch verlof was van de gevangenis. 

Merlano, die veroordeeld was voor het kopen van stemmen, beschuldigde Duque ervan haar te willen doden om de politieke klasse van het land te beschermen. In een recent interview van het televisieprogramma Semana TV beweerde ze ook dat hij profiteerde van het kopen van stemmen.

Ze vertelde ook dat zowel Duque als de politieke klasse niets van haar uitlevering willen, omdat haar getuigenissen en bewijzen het netwerk van corruptie onthullen dat in Colombia bestaat.

De regering van Duque heeft gezegd dat de beschuldigingen een verzinsel zijn en dat Merlano door de Venezolaanse president Nicolas Maduro wordt gebruikt om een “mediashow” op te zetten.

Het onderzoek komt nadat de linkse vertegenwoordiger David Racero een onderzoek heeft aangevraagd naar Merlano’s beschuldigingen. Onder de beschuldigden van Merlano bevinden zich de leden van de Char-familie, de politieke leiders German Vargas Lleras en Alvaro Uribe, de voormalige president Juan Manuel Santos, de familie Gerlein en het zittende staatshoofd.

Merlano heeft een zeer ernstige beschuldiging tegen de president geuit, omdat zij hem ervan beschuldigt een plan van het presidentschap te hebben georkestreerd om haar te vermoorden en haar te beletten alles te vertellen wat ze weet”, aldus Racero.

Bron :
Foto:sunriseread/eluniversal