Onderzoeksteam in Medellín test beademingsmachine voor massaproductie

Wetenschappers en ingenieurs in Medellín staan op het punt op grote schaal beademingsmachines te produceren, nadat zij zelf een hebben ontwikkeld om het wereldwijd tekort aan beademingsapparaten te verhelpen.

Het onderzoeksteam in Medellín is uitgegaan van een open-source ontwerp van een robotingenieur in Californië, dat gebaseerd is op gemakkelijk vindbare onderdelen en een goedkope Raspberry Pi-computer.

De productie van de goedkope beademingsmachines zou onmiddellijk kunnen starten in twee fabrieken in Medellín nadat drie prototypes de laatste test op een mens doorstaat.

Het initiatief komt van Mauricio Toro, een 34-jarige medisch ingenieur en CEO van Techfit, nadat open-source specificaties voor een ventilator werden gedeeld. Hij wist dat zijn thuisland Colombia in grote problemen zat vanwege de coronapandemie en startte in maart zijn plan om het ontwerp verder te ontwikkelen. Toro kreeg vrijwel direct steun van de lokale universiteit van Antioquia, de CES-universiteit en het lokale innovatie-instituut Ruta N.

Bron :
Foto:Marco Mascorro