President Duque benoemt Luis Fernando Suarez tot gouverneur van Antioquia

President Ivan Duque heeft Luis Fernando Suarez benoemt tot de nieuwe gouverneur van het departement Antioquia. Suarez is benoemd nadat zijn voorganger Aníbal Gaviria Correa beschuldigd wordt van contractmisdrijven.

Aníbal Gaviria Correa zou misdaden hebben gepleegd in het kader van een contract dat hij had gesloten toen hij tussen 2004 en 2007 dezelfde functie bekleedde, zo meldde het OM. “Gaviria Correa was betrokken bij contractmisdrijven zonder naleving van de wettelijke voorschriften toen hij gouverneur van Antioquia was 16 jaar geleden”, meldde procureur-generaal Francisco Barbosa in een persconferentie. Hij zou onwettelijke wijzigingen hebben aangebracht in het contract voor de vernieuwing en bestrating van de Troncal de la Paz, ondertekend in 2005, waarbij de aannemer volgens het openbaar ministerie 1,5 miljard peso’s kreeg toegewezen.

Deze beslissing van de procureur-generaal is bekritiseerd door de liberale partij en door de burgemeester van Bogotá, Claudia López.

“We zijn er zeker van, net als de immense meerderheid van de burgers en leiders van het volk van Antioquia, van de integriteit en de eerbaarheid van Dr. Gaviria, en we vertrouwen en hopen echt dat hij onschuldig zal worden bevonden,” zei oud-president Cesar Gaviria, het hoofd van de Liberalen.

“Om de aandacht af te leiden van de willekeur en het verdoezelen van de ñeñepolitiek maken ze een mediashow van het naar de gevangenis sturen van gouverneur Anibal Gaviria. Ze besloten de lokale leiders tot zondebok te maken voor het falen van de regering en de schendingen van het kantoor van de procureur-generaal,” zei burgemeester Lopez.

President Iván Duque heeft in zijn toespraak, in plaats van hem te veroordelen, verzekerd dat hij hem al lang kent en dat hij een diep respect voor hem heeft. Hij zei ook dat hij de  institutionaliteit respecteert, hoewel hij niet duidelijk heeft gemaakt of hij het optreden van het Openbaar Ministerie steunt. “Ik respecteer institutionaliteit. Ik ken en werk al jaren met Dr. Aníbal Gaviria; ik heb een diep respect, erkenning en waardering voor hem. Mijn solidariteit met hem en zijn familie,” zei Duque.

Bron :
Foto:presidencia.gov.co/caracolradio/elespectador