President Duque roept bij VN op tot eerlijke verdeling van vaccins

President Iván Duque heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om coronavaccins eerlijk over de wereld te verdelen, om zo de opkomst van nieuwe varianten tegen te gaan. Dat deed hij tijdens zijn toespraak op de 76ste Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. ‘Het is onze morele plicht’, voegde hij daaraan toe. ‘Wereldwijde immuniteit vereist solidariteit, dus hamsteren kan echt niet terwijl andere landen de vaccins nog hard nodig hebben.’

Ook waarschuwde Duque dat veel ontwikkelingslanden hun begrotingstekort hebben verhoogd om de COVID-19-pandemie het hoofd te bieden, waardoor hun financiële capaciteit om andere prioriteiten, zoals de klimaatverandering, aan te pakken, in gevaar komt.

“Veel (landen) zijn nog niet begonnen met het verwerken van de noodzakelijke belastinghervormingen om de noodkosten te betalen, en vandaag worden ze geëvalueerd met pre-pandemische criteria door kredietbeoordelaars”, zei Ivan Duque tijdens zijn toespraak voor de 76e Algemene Vergadering van de VN.

Veel (landen) zijn niet begonnen met het verwerken van de nodige belastinghervormingen om nooduitgaven te betalen, en vandaag worden ze door kredietbeoordelingsbureaus beoordeeld met criteria van vóór de pandemie”, zei Ivan Duque, tijdens zijn toespraak.

De Colombiaanse president hield de VN voor dat sommige landen genoeg doses hebben om hun gehele bevolking zes of zeven keer in te enten en hebben aangekondigd dat ze mensen een derde prik gaan aanbieden, terwijl andere landen nog helemaal de kans niet hebben gehad om een vaccinatiecampagne op te starten.

De regering van Duque wil tenminste 70 procent van zijn 50 miljoen inwoners volledig vaccineren. Echter, door vertragingen van het leveren van vaccins wachten veel Colombianen nog op een prik. Volgens de laatste gegevens zijn nu 22,4 miljoen Colombianen volledig gevaccineerd en hebben 16,1 miljoen inwoners hun eerste vaccinatie gehad.

Bron :
Foto:caracol.com.co