President Duque stelt vredesbesprekingen met ELN voorlopig uit

President Duque heeft een duidelijk signaal afgegeven richting de guerrilla’s van het Nationaal Bevrijdingsleger (ELN). De president gaf afgelopen weekend aan dat de vredesbesprekingen met ELN alleen door zullen gaan als ELN stopt met zijn criminele activiteiten en de gijzelaars bevrijdt

De nieuwe Colombiaanse president heeft verklaard dat hij na zijn termijn van 30 dagen de vredesbesprekingen met het ELN zou bespreken. Duque gaf wel te willen door gaan met de vredesonderhandelingen in Havana, Cuba, maar onder de voorwaarde dat alle 16 gijzelaars worden bevrijd en de rebellen stoppen met hun criminele activiteiten.

“Als aan dat uitgangspunt wordt voldaan en de criminele activiteiten eindigen, zijn we bereid om de verkenningstocht voort te zetten met een duidelijke agenda en duidelijke tijden. Zolang ze niet aan de voorwaarden voldoen, gaan we niemand aanwijzen om aan die tafel te zitten en hebben we geen enkele vorm van aanpak”, aldus de president.

“Ik heb de wil als president, maar er moet een einde komen aan de criminele activiteiten, ik vier dat verschillende mensen zijn teruggekeerd naar hun huizen en ik vier dat in de komende uren ze meer vrijlaten, maar alle mensen die deze rebellen hebben moeten worden vrijgelaten.

ELN verzekerde dat er in de komende uren meer mensen zullen worden vrijgelaten, maar ze hebben niet bevestigd om hoeveel mensen het zou gaan.