President Petro spreekt dinsdag voor het eerst de VN toe en ontmoet Joe Biden

De president van Colombia, Gustavo Petro, reist zondag 18 september naar New York om daar als staatshoofd deel te nemen aan de Algemene Vergadering van de VN. In dit verband zal hij voor het eerst een ontmoeting hebben met de president van de Verenigde Staten, Joe Biden.

De ontmoeting is gepland voor woensdag 21 september tijdens een door Biden georganiseerde receptie in het American Museum of Natural History, waarvoor de Colombiaanse president en andere delegaties zijn uitgenodigd. Dit zal de eerste keer zijn dat de presidenten hun gemeenschappelijke regeringskwesties zullen bespreken, zoals de strijd tegen klimaatverandering en mogelijk de nieuwe aanpak van Colombia’s relatie met Venezuela.

Maar deze receptie met Biden zal een van de laatste evenementen zijn die Petro tijdens zijn reis zal bijwonen. Vanaf zondag zal hij VN-secretaris-generaal Antonio Guterres ontmoeten op het VN-hoofdkwartier en vervolgens de Colombiaanse gemeenschap in de New Yorkse voorstad Queens bezoeken.

Maandag zal hij deelnemen aan de top over de transformatie van het onderwijs en aan een door de Amerikaanse Kamer van Koophandel georganiseerd evenement.

Op dezelfde dag zal zij ontmoetingen hebben met het hoofd van UN Women, Sima Bahous; de premier van Noorwegen, Jonas Gahr Støre; en de premier van Barbados, Mia Mottley.

Zonder de dag van de bijeenkomst te specificeren, zei Casa de Nariño dat er ook ontmoetingen zullen plaatsvinden met de voorzitter van de Europese Raad, Charles Michel, en de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen.

Op dinsdag zal Gustavo Petro de plenaire zitting van de VN-Vergadering toespreken waar hij volgens zijn kantoor “de noodzaak en de urgentie van maatregelen in het licht van de dreiging van de klimaatcrisis aan de orde zal stellen”.

Petro is de vijfde die dinsdag zal spreken, na de leiders van Brazilië, de Verenigde Staten, Chili en Jordanië, hoewel is aangekondigd dat de toespraak van Joe Biden zal worden verschoven naar woensdag, de tweede dag van de toespraken.

Bij de Colombiaanse president werd vrijdag “acute niet-obstructieve bronchitis” vastgesteld en zijn arts raadde hem aan “temperatuurschommelingen en langdurig spreken in het openbaar te vermijden”, aldus zijn kantoor.

De president, die tot 22 september in de Verenigde Staten verblijft, reist vergezeld van de nieuwe ambassadeur van Colombia bij de VN, Leonor Zalabata en Laura Sarabia, het hoofd van het kabinet.

De minister van Buitenlandse Zaken, Álvaro Leyva; de ministers van Milieu, Susana Muhamad, en Onderwijs, Alejandro Gaviria, alsmede de onderminister van Multilaterale Zaken, Laura Gil, zullen ook deel uitmaken van de delegatie.

Bron :
Foto:lafm.com.co