Protesten in Colombia houden aan

Colombiaanse vakbonden en studentenverenigingen hielden woensdag in minder dan een week tijd hun tweede nationale staking om te protesteren tegen de economische plannen van de regering, corruptie en politiegeweld. De reeks protesten begon vorige week donderdag met een nationale staking van zo’n 250.000 personen.

Dinsdag kwam president Ivan Duque twee uur lang bijeen met het Nationale Comité van de Staking, maar geen van beide partijen kon het eens worden over een duidelijke weg voorwaarts en de demonstranten beloofden voor vandaag een nieuwe nationale staking te houden.

Nieuwszenders RCN en Caracol spreken over zo’n 4000 demonstranten in de middag tot zo’n 10.000 aan het einde van de dag, die in het centrum van de hoofdstad demonstreerden. De demonstranten verzetten zich tegen economische plannen – zoals een verhoging van de pensioenleeftijd en een verlaging van het minimumloon voor jongeren – die president Ivan Duque ontkent te steunen, maar ook tegen een gebrek aan overheidsmaatregelen om een einde te maken aan corruptie en de moord op honderden mensenrechtenactivisten.

De mars van vandaag kreeg een extra lading door de dood van Dilan Cruz. De 17-jarige jongen raakte zaterdag zwaargewond tijdens protesten in Bogotá en overleed maandag aan zijn verwondingen. De Colombiaanse mobiele eenheid (ESMAD) probeerde betogers uiteen te drijven en vuurde een traangasbom af waarbij het projectiel het hoofd raakte van de jonge demonstrant.

Dilan Cruz is een symbool geworden voor de demonstranten, die beweren dat de ESMAD buitensporig veel geweld gebruikt in haar inspanningen om de menigte te verspreiden. Zijn herdenkingsdienst werd woensdagochtend in besloten kring gehouden en zijn familie heeft opgeroepen geen geweld te gebruiken tijdens de protesten.

President Duque is sinds zondag bezig een ‘nationale dialoog’ te voeren over kwesties als geweld op het platteland, milieubeleid en ‘groei met rechtvaardigheid’, maar tot nu toe zijn zijn beloften met scepsis ingewilligd. Demonstranten willen een aparte dialoog met de leider.

Bron :
foto:RCNradio