Protesten zwakken af in Colombia, benzinetekorten door blokkades

Voor de negende dag op rij is in Colombia gedemonstreerd tegen de regering. Kleinere groepen betogers gingen in steden zoals Bogota en Medellín de straat op, terwijl de industrie- en handelssector waarschuwden voor benzinetekorten in het hele land door wegblokkades.

De protesten begonnen vorige week als verzet tegen een nu ingetrokken belastinghervormingsplan, maar sindsdien hebben de demonstranten hun eisen uitgebreid tot regeringsmaatregelen om de armoede, het politiegeweld en de ongelijkheid in de gezondheidszorg en het onderwijs aan te pakken.

Als gevolg van de aanhoudende protesten en onrust zijn er in sommige steden brandstoftekorten. Onder meer in Cali, Ibagué en Pereira staan mensen met jerrycans in de rij voor benzine. Ondanks een afname van de spanning, hebben de aanhoudende protesten de levering van benzine in het hele land verstoord, aldus de Nationale Federatie van Brandstof- en Energiedistributeurs (Fendipetroleo) in een verklaring. “We hebben brandstoftekorten gezien als gevolg van de nationale staking,” zei Fendipetroleo, waarbij steden als Cali, Ibague en Pereira werden genoemd, evenals in andere gemeenten en provincies.

De betogingen in het hele land zijn ontsierd door geweld en er zijn 24 mensen omgekomen, vooral betogers. Internationale organisaties hebben gewaarschuwd voor het buitensporig gebruik van geweld door de politie.

In de stad Pereira werden woensdagnacht drie mensen doodgeschoten en er is een beloning van maximaal 50 miljoen pesos (ongeveer 13.000 dollar) uitgeloofd voor informatie die leidt tot de arrestatie van de verantwoordelijken.

Na een gewelddadige nacht in Bogota eerder deze week, werd het ’s nachts rustiger, zei burgemeester Claudia Lopez donderdag. “We hebben een veel rustiger dag gehad,” zei Lopez in een verklaring. Ze voegde eraan toe dat nog eens 23 burgers en zes politieagenten gewond waren geraakt, maar dat de verwondingen aanvankelijk meevielen.

De ombudsman voor de mensenrechten stelt dat de nationale politie of ESMAD vermoedelijk verantwoordelijk zijn voor 11 van de 24 officieel bevestigde sterfgevallen.

De plaatselijke belangengroep Temblores heeft 37 doden gerapporteerd in verband met demonstraties, terwijl Human Rights Watch (HRW) zei dat het tot nu toe heeft bevestigd dat 11 van de 31 gerapporteerde doden verband houden met protesten.

De Colombiaanse regering heeft leiders van de protestbeweging uitgenodigd voor een gesprek, in een poging de gemoederen te sussen. De leiders hebben gereageerd dat ze alleen direct met de president in gesprek willen gaan. Het overleg staat gepland voor aanstaande maandag.

Bron :
Foto:elpais.com.co